Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige
Rasmus Ekblad och kamraten Philip Swidén nådde halvvägs till 100 kilosborrar.
Slutspurt innan förbudet – drog upp över 50 kilosborrar

Nedräkningen inför Sportfiskemässan i Jönköping är igång på allvar. En som laddade upp med lite abborrgodis i helgen var Rasmus Ekblad, från just Jönköping. Han och kompisen lyckade med bedriften att dra upp över 50 abborrar över kilot på en och samma dag.

Jiggar med lätt skalle är melodin för storabborre.

Det är inte bara nedräkning inför Sportfiskemässan, utan även inför fiskeförbudet i Kalmarsund, som gäller från 1 april. Det har strömmat in rapporter om storabborrar från området under hela mars, och många nöter på in i det sista för att sätta personliga rekord. Som exempelvis Rasmus Ekblad och kompisen Philip Swidén. De hade ett sjukt fiske i helgen med, där de nådde halvvägs till 100 kilosbitar.

– Vi lyckades tillsammans pilla upp 52 stycken och ett snitt på 1300 gram, och en toppfisk på hela 2020 gram och 49 centimeter, berättar Rasmus för Fiskejournalen.

Betet för dagen var Gatorgum 9 centimeter för Rasmus del. Hans bästa tips är att använda lätt skalle så att det tar längre tid för jiggen att slå i.

– Men nu blir det att köra mycket gädda i vår och låta abborren vila i Kalmarsund, med tanke på förbudet som gäller. Ett förbud som är avgörande för det fisket man kan uppleva, säger Rasmus Ekblad.

Ni kan följa grabbarna och deras fiske på @ekblad_fishing och @fishing_philip.

Läs om säsongens längsta inrapporterade abborre:

Oskars storabborre står sig verkligen i längden

Relaterad nyhet från din region
25 minuter sedan Sverige
Bosse Teuchler med svenska rekordet på färna. Det här är Bosses tredje färna över tre kilo. Foto: Sportfiskarnas storfiskregister.
Nytt svenskt rekord på färna

Bosse Teuchler är från och med nu en krönt färna-kung. Det nya rekordet på 3605 gram piskar det gamla med nöd och näppe, endast 25 gram skiljer fiskarna åt.

De första dagarna i maj besökte Bosse Svartån. En plats som huserar stora färnor, det vet den insatte. Meningen med trippen till Svartån var att tillsammans med andra fiskeintresserade familjemedlemmar satsa på stor färna. Uppenbarligen gick satsningen hem, men vägen dit var både slingrig och hal.

– Jag hade med mig både bröd, korv, räkor, kräftor och ost. Det var väldigt glest mellan nappen, Ett par napp första kvällen som resulterade i en fin hona på 2 710 g medan Janne och Loke bommade. På morgonen bytte jag ställe och fiskade grunt i strömmen med bröd – det resulterade i en färna på 2 820 g.
Jag fick inget mer den dagen, men Loke fick två kilosfärnor. Senare på kvällen vid 23 00 så fick jag en på 2 400 gram och en halvtimme senare kom hugget jag drömt om. Fisken rymdes knappt i håven. Det var en olekt hona, fullkomligt smällfet och grov över ryggen. Otroligt vacker utan en enda skavank, berättar Bosse för Sportfiskarnas Storfiskregistrerare Nicka Hellenberg

Den stora fisken visade sig vara en fullträff. 61,5 centimeter lång, 42 centimeter runt magen och otroliga 3605 gram, och det bästa av allt – ett nytt svensk rekord.

Färnan är Bosses tredje över trekilosstrecket vilket bara det är en bragd.

Vi på redaktionen lyfter fiskemössan och skickar iväg ett rungande grattis.

Registrerade storfiskar och sportfiskerekord hittar du på: Storfiskregistret

Mathias Arnham

Du kanske även gillar detta