Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

11 månader sedan Sverige
Arvid Einarsson (mitten) är redan en historisk svensk fiskare. Foto: Privat
SM i mete avgjort – nytt guld till unge Arvid Einarsson

Nu har landets vassaste metare gjort upp om SM-medaljerna. Platsen för skådespelet var sjön Järvträsk i Västerbotten – och överst på prispallen hittar vi bland annat en bekanting från Jämtland.

För en tid sedan berättade Fiskejournalen om unge Arvid Einarsson från Jämtland, som var den yngste deltagaren någonsin i mormyska-VM. Arvid är inte bara en grym pimpelfiskare, utan han hanterar även andra fiskemetoder flitigt. Det bevisade han genom att plocka hem SM-guldet i Järvträsk för Äldre herrjuniorer och även i lagtävlingen.

Så här berättar han själv om sitt SM-äventyr:

– Vi kom fram till sjön och efter en stund blev det lottning och det visade sig att jag fick två platser ifrån avgränsande området mot veteransträckan. Jag började med 4-meters och det var bra metspöfiske första 15 minuterna, sedan dog det av så jag testade 6-meters men de gav bara någon ströfisk. Så jag beslutade mig för att kasta ut bottenmetet i stället. Av erfarenhet så visste jag om att det gick en kant på vårt område och att jag var tvungen att komma förbi den för och få fisk. Första kastet så nappade det på en gång och sedan var racet igång! Mycket små abborre mellan 5-20 gram och mört mellan 10-120 gram. När vi kom till invägningen så såg jag att det var rätt lika mellan mig och min kompis Felix Andersson, så då blev man lite nervös men efter han vägt in så fick jag höra att jag hade mer, och då förstod jag att jag vunnit SM.

Om lagtävlingen med Felix Andersson och Filip Taskinen berättar Arvid så här:

– Jag tacklade bara upp 4:an och efter cirka 8 minuter så hade jag gnetat ihop fyra småabborrar, och då beslöt jag mig för och köra bottenmete  istället. Även här var det en kant cirka 80 meter ut som jag var tvungen och ta mig över för och få fisk. Mycket riktigt så nappade det direkt och sedan var racet igång. Sedan kom Filip och satte sig bredvid mig och fick ett gäng abborrar och mörtar, samt att Felix hade ett bra race på bottenmete första två timmarna också! När det var ungefär 30 minuter kvar så kom Felix och satte sig bredvid mig och började fiska bottenmete, för där han stod från början hade det dött av. Jag hade börjat få igång dem riktigt när Felix kom, sedan började han att få fisk och ju tightare det blev mot slutskottet så nappade det på bra där i slutet! Vi vägde in och ganska snabbt efteråt så fick vi veta att vi skulle få kliva högst upp på pallen igen och efter en timmes väntan så var det dags för prisutdelningen och vi fick kliva längst upp på pallen! Och mitt sjätte SM-guld blev landat!

Grattis till Arvid och övriga svenska mästare, säger vi på redaktionen!

Överlägset mest fisk under de individuella tävlingarna fick dock Roger Berglund från Skellefteå, som vann herrseniorklassen på 7055 gram. Bland damseniorerna blev det dubbelseger till hemmaklubben Norsjö SFK genom Annica Jonsson och Harriet Jonsson.

Alla resultat från SM-tävlingarna i traditionellt mete hittar ni här på Norsjö SFK:s hemsida.

Passa även på att läsa reportaget om Arvid Einarsson på Fiskejournalen:

Svenske Arvid Einarsson var historisk på VM i Bulgarien

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige
Bosse Teuchler med svenska rekordet på färna. Det här är Bosses tredje färna över tre kilo. Foto: Sportfiskarnas storfiskregister.
Nytt svenskt rekord på färna

Bosse Teuchler är från och med nu en krönt färna-kung. Det nya rekordet på 3605 gram piskar det gamla med nöd och näppe, endast 25 gram skiljer fiskarna åt.

De första dagarna i maj besökte Bosse Svartån. En plats som huserar stora färnor, det vet den insatte. Meningen med trippen till Svartån var att tillsammans med andra fiskeintresserade familjemedlemmar satsa på stor färna. Uppenbarligen gick satsningen hem, men vägen dit var både slingrig och hal.

– Jag hade med mig både bröd, korv, räkor, kräftor och ost. Det var väldigt glest mellan nappen, Ett par napp första kvällen som resulterade i en fin hona på 2 710 g medan Janne och Loke bommade. På morgonen bytte jag ställe och fiskade grunt i strömmen med bröd – det resulterade i en färna på 2 820 g.
Jag fick inget mer den dagen, men Loke fick två kilosfärnor. Senare på kvällen vid 23 00 så fick jag en på 2 400 gram och en halvtimme senare kom hugget jag drömt om. Fisken rymdes knappt i håven. Det var en olekt hona, fullkomligt smällfet och grov över ryggen. Otroligt vacker utan en enda skavank, berättar Bosse för Sportfiskarnas Storfiskregistrerare Nicka Hellenberg

Den stora fisken visade sig vara en fullträff. 61,5 centimeter lång, 42 centimeter runt magen och otroliga 3605 gram, och det bästa av allt – ett nytt svensk rekord.

Färnan är Bosses tredje över trekilosstrecket vilket bara det är en bragd.

Vi på redaktionen lyfter fiskemössan och skickar iväg ett rungande grattis.

Registrerade storfiskar och sportfiskerekord hittar du på: Storfiskregistret

Mathias Arnham

Du kanske även gillar detta