Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige
Småskalig vattenkraft på 74 sekunder

Känns det svårt och tidskrävande att få en uppfattning om den småskaliga vattenkraften? I så fall kan vi rekommendera Älvräddarnas sammanfattning som nu finns på Youtube.

Vattenkraftens framtid debatteras flitigt i väntan på regeringens uppföljning av EU:s vattendirektiv. Många hoppas på ett nytt lagförslag som befriar landets rinnande vatten från småskalig vattenkraft – och därmed öppnar upp för en biologisk mångfald och en levande landsbygd.

Här kommer Älvräddarnas kortfilm om läget i dag.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige
67 år gammalt världsrekord kan vara slaget

IGFA berättar att världsrekordet på vit havsabborre (white seabass) kan vara slaget. Det är sportfiskaren Ricardo Reyes Martinez som ligger bakom fångsten som togs från land sydväst om La Paz i Mexiko.

För oss skandinaver så är arten white seabass, eller Atractoscion nobilis som den heter på latin föga känd. Men i USA och Mexiko så är fisken omtalad som en av de vassaste sportfiskarna. Nyligen lyckades mexikanaren Ricardo Reyes Martinez med kraftprovet att ta den största vita havsabborren någonsin, en best på imponerande 39,9 kilo. Blir fisken godkänd hos IGFA så innebär det både nytt All-Tackle-rekord och nytt 30-punds linrekord (för män), på en och samma gång.

Ricardo ”surfcastade” från stranden sydväst om staden La Paz i Mexiko när fisken högg och klarar den IGFAs snårskog till regelverk så är det 67-åriga rekordet på 37,98 kilo slaget.

Fångstmannen Ricardo med rekordfångsten. Foto: IGFA

Fiskejournalen har sökt fångstmannen för en kommentar. Tidsskillnaden på nio timmar kan vara anledningen till uteblivet svar.

Du kanske även gillar detta