Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige
Sommargäddan ska spränga gränserna – anmäl dig nu!

Det är dags att vässa krokarna och skaka liv i tävlingsnerverna. Den prestigefyllda rikstävlingen Sommargäddan är nämligen tillbaka – med hoppet om att bli större än någonsin tidigare.

Sommargäddan har tillsammans med Höstborren blivit ett populärt koncept över hela landet, där man helt enkelt tävlar på sin hemmaplan. Det gäller att fånga, fota och mäta de fem längsta fiskarna.

Upplägget är följande: Sverige är indelat i 5 zoner. Det vinnande teamet i varje zon får fina priser från tävlingens sponsorer, plus en plats i finalen. Utöver zonvinnarna går ytterligare 5 wildcards till final.

Annons

I finalen tävlar man bland annat om en båt från Master PRO utrustad med elektronik från Lowrance och Power-pole.

– Förhoppningarna är höga och jag räknar med någonstans mellan 300–400 team och rekord i antalet inrapporterade gäddor, säger superladdade tävlingsledaren Daniel Lovestedt.

Kvalet sker mellan 1 juni och 25 augusti, och finalen äger rum mellan 31 augusti–1 september. All information om tävlingen hittar ni här!

Läs om mindre roliga nyheter:

Chocken i sjön: Mängder av döda gäddor och abborrar

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige
Satsning på svensk matfisk: Braxen i stället för laxen

Braxenburgare och rökt braxen. Kan det vara något? Ja, absolut tycker flera aktörer som nu försöker få mer vit fisk på svenskarnas tallrikar.

Kan braxen ersätta laxen – och är det rent utav nästa delikatess från exempelvis Bottenviken? Det är frågan som Länsstyrelsen i Norrbotten ställt sig med anledning av ett svensk-finskt forskningsprojekt. Braxen, mört och id betraktas av många som skräpfisk, men projektet målsättning är att kolla om det är möjligt att utveckla gångbara livsmedelsprodukter av dessa fiskar. Det hela är ett samarbete mellan bland annat Sveriges lantbruksuniversitet och fiskeföretaget Guldhaven Pelagiska i Kalix.

I Finland och flera sydeuropeiska länder finns redan braxen på menyn som en uppskattad matfisk.

Annons

Nu får satsningen i Norrbotten sällskap i förarhytten av projektet ”Fiskresurs”, där bland annat Länsstyrelsen i Stockholm deltar. Det handlar om att utnyttja resurserna i exempelvis Mälaren och Stockholms skärgård, där det annars är mest vanligt att den yrkesfiskade braxen blir fiskmjöl. Det ska lanseras nya tekniker för att rensa bort braxens alla ben, och det snackas nya maträtter som exempelvis ”braxburgare”.

Vattnas det i munnen på er läsare?

Nja, vi förstår om ni är skeptiska.

Men enligt flera sportfiskare som Fiskejournalen frågat så är braxen rätt tillagad en delikatess – åtminstone om den kommer från ett förhållandevis friskt vatten. I det kommande numret av Fiskejournalen har vi låtit en expertpanel tycka till om braxen som matfisk. Missa inte det!

Missa inte heller denna läsning:

https://www.fiskejournalen.se/sa-far-du-fram-den-djupa-sanningen-om-ditt-fiske/

Du kanske även gillar detta