Just nu:
Annons

Nyheter

1 månad sedan Sverige Robert Westin
40 000 ålyngel sätts ut den 10 juli.
Sommen får 40 000 nya ålyngel den 10 juli

Den 10 juli släpps 40 000 ålyngel ut i Sommen. Tekniska verken genomför utsättningarna som en kompensation för den skada som vattenkraftverken gör.

Tekniska verken kommer att sätta ut 40 000 ålyngel den 10 juli. Detta görs för att kompensera för dom fullvuxna ålarna som dör i kraftverken då dom skall vandra nedströms.

Totalt sätts 125 000 ålyngel ut varje år. Ålarna kommer från England. Tekniska verket och även andra elleverantörer måste kompensera för den skada som blir på grund av vattenkraftverken.

– Ålen lever i ungefär femton år i våra sjöar och sedan är de redo att simma till havet för vidare färd till Sargassohavet och lek, säger Jakob Bergengren till Östgötatidningen.

Tekniska verken låter också yrkesfiskare fiska upp vuxen ål för att sedan transportera dessa ner till havet. Dessa ålar fiskas i Sommen, Roxen och i Glan.

Relaterad nyhet från din region
2 dagar sedan Sverige Anders Holm
Ulf Hemgren, Tomas Lennström, Stefan Hising, Joakim Olsson och Anton Hising försöker rädda laxar som blivit instängda. Foto: Joachim Eriksson
1600 laxar räddades i Älvkarleby

Ett åskoväder i slutet av juli fick en säkring i Älvkarleby kraftstation att slå ut, vilket ledde till att luckorna öppnades och Dalälvens leksugna laxar tog tillfället i akt att simma upp i fallet men för att sedan fastna i en stor grop. Då inleddes en räddningsinsats för laxarnas liv.

Omkring 15 personer – anställda, frivilliga och fisketillsyningsmän – drog igång en räddningsinsats för att fånga in och bära tillbaka de instängda fiskarna till älvfåran, enligt ett pressmeddelande från Vattenfall. Totalt kunde 1600 laxar, med en medelvikt på omkring 6 kilo och något exemplar uppåt 20 kilo, räddas under den två dagar långa, men tuffa, insatsen.

– I den första svängen bar vi dem i bärsäckar en bra bit ner från gropen ner till utloppsrännan och det är ett väldigt tungt arbete. I gropen kunde vi sedan lägga ut notvarpar som vi drog ihop. Det kunde bli uppåt hundra laxar i en sådan not som vi drog  de fem, sex metrarna  ner till ådran. Totalt kunde vi rädda 1600 laxar på det viset. Om några dagar ska vi ta ett nytt tag i gropen och se om det är några kvar, säger Joachim Eriksson som jobbar Vattenfalls fiskodling i Älvkarleby i pressmeddelandet.

Du kanske även gillar detta