Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
En fullvuxen skarv uppges äta omkring 500 gram per dag, varav en stor del kan utgöras av mindre fiskar. Foto: Maria Ovegård
Sorglig upptäckt: Skarv åt mängder av öringsmolt

Vart har havsöringarna tagit vägen? Den frågan har fiskeentusiaster i Älvkarleby ställt sig under flera år. Själva har de haft misstankar om att skarven varit en bov i dramat – och nu visar det sig att de haft rätt.

Vid en undersökning i Gavlebukten hittade nämligen länsstyrelsens personal 75 så kallade PIT-tags från smolt vid skarv-kolonier. En gammal studie har avfärdat skarv-teorin eftersom det inte påträffades några smoltrester vid undersökningar av skarvkolonier i området, men nya undersökningar bevisar alltså motsatsen.

– Det är som vi har misstänkt, att skarven kan predatera smolt väldigt hårt vissa år. Nu har vi det svart på vitt, säger länsfiskekonsulent Daniel Brelin på Länsstyrelsen i Uppsala.

Tillsammans med lokala fiskvårdare scannades bland annat Båkharen, Ljusholmen och Fliskärshamnen av, och de hittade alltså mängder av märken trots att de bara undersökte ungefär 10 procent av de aktuella ytorna.

– Vi har efterfrågat sådana här studier av SLU under flera års tid, men det har av olika anledningar inte blivit av. Nu gjorde vi det själva i stället, och det måste beskrivas som en lyckad fältinsats, även om slutsatserna var tråkiga, säger Daniel Brelin.

Det är bara en väldigt liten del av den smolt som satts ut med PIT-tags i Dalälven som har återfångats vid avelsanläggningen i Älvkarleby. Mycket troligtvis kommer även en del av de upphittade märkena från Testeboån.

Frågan är vad som händer nu, när resultatet av skarvens framfart har konstaterats?

– Vi kommer att sammanställa våra resultat och ta med oss detta i förvaltningen när vi bedömer åtgärder. Men eftersom vi arbetar utifrån fakta så hoppas vi även att SLU kommer att göra egna strukturerade studier nu, undersökningarna som vi gjorde nu var bara ett pilot-test, säger Daniel Brelin.

 

Läs även detta:

Toppmöte om skarven – dags att hitta en lösning

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Robert Westin
Viktigt att veta hur man får hantera signalkräftan, som inte hör hemma i vår svenska natur och bär på kräftpesten. Man får inte sumpa kräftor eller sätta ut kräftor.
Kräftpest i Indalsälven

Kräftpest har spridit sig i Indalsälven, nedströms från Järkvissle, på en sträcka av fem mil.  Länsstyrelsen påpekar nu att man som fiskare är skyldig att desinficera sina fiskeredskap om man har varit i älven.

I norra Sverige är flodkräftan den vanligaste arten. Den är mycket känslig mot kräftpesten och dödligheten kan bli upp till 100 procent i ett vattendrag där kräftpesten har fått fotfäste.

Nu har en illegal utsättning av signalkräftor upptäckts i Indalsälven vilket har gjort att Länsstyrelsen har gått ut med tydliga instruktioner; En fiskare är skyldig att desinficera sina fiskeredskap om man har varit i älven.

– Det enklaste är att stoppa in sin fiskerulle i frysen. När det gäller båtar så gäller det att man inte tar den direkt här ifrån och sätter ner den i en annan sjö eller älv. Båten skall torka upp minst ett dygn, säger Anneli Hamring, arrendator till Bergeforsfisket, till P4 Västernorrland

Du kanske även gillar detta