Just nu:
Annons

Nyheter

8 månader sedan Sverige Anders Lundin
Grävmaskinerna har jobbat hårt i Lögdeälven. Foto: Länsstyrelsen i Västerbotten
Spana in förvandlingen i Lögdeälvens strömmar

Lögdeälven är en av få outbyggda skogsälvar i Sverige, och känd för både sitt lax- och havsöringfiske. Nu har ån fått ytterligare ett lyft, efter att många sträckor återställts från flottningsepoken.

Det är Länsstyrelsen i Västerbotten som bjuder på en föredömlig genomgång av all restaurering från Lögdeälven. Under hela december har de publicerat bilder och berättelser från arbetet, som skedde inom EU LIFE-projektet ReBorN.

I Norrland har väldigt många vattendrag nyttjats för att underlätta timmertransporten, och enbart i Västerbotten har cirka 800 mil använts som allmän flottled, enligt uppgifter från Havs- och vattenmyndigheten.

Detta innebär att åtgärdsbehovet varit väldigt stort, och genom projektet ReBorN ska 200 kilometer vattendrag återskapas. Projektet omfattar hela Lögdeälven med biflöden i Västerbotten. I Norrbotten ingår delar av Åbyälven, Byskeälven, Piteälven, Råneälven och Kalixälven.

På Länsstyrelsens Facebook-sida ”Fiske och vattenvård i Västerbotten” kan du själv spana in alla 10 delar om Lögdeälven, och kanske inspireras till en framtida fiskeutflykt till vattnet.

Missa inte heller att läsa om detta:

https://www.fiskejournalen.se/gladjebesked-kampanj-for-vatten-gav-resultat/

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Robert Westin
3 tjuvfiskare togs på bar gärning i Välijokk. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten.
Tre personer polisanmälda för tjuvfiske i Välijokk

Tre personer har polisanmälts för olagligt fiske på ett kvoterat fiskevatten i Kirunafjällen. De har nu polisanmälts och fiskeredskapen är beslagtagna.

I flera av de mest attraktiva fjällvattnen upplåter länsstyrelsen fisket genom ett kvoteringssystem där antalet fiskedygn är begränsat. För att få fiska måste man ansöka om tillstånd. Fiskedygnen fördelas genom lottning under maj månad.

– Anledningen till att vi kvoterar fisket är att vi vill bevara kvaliteten på fisket och den upplevelse det innebär att besöka vattnet, säger Dan Blomkvist, länsfiskekonsulent på länsstyrelsen.

Ett av de mer populära kvoterade vattnen är Välijokk i Kiruna kommun. Här fördelas relativt få fiskedygn och ungefär var tionde ansökan beviljas. Eftersom de kvoterade vattnen är populära och ofta känsliga för överfiske och slitage så prioriteras de i länsstyrelsens fisketillsyn.

Tre personer påträffades fiskande utan tillstånd. Dom är nu polisanmälda och all fiskeutrustning är beslagtagna.

Du kanske även gillar detta