Just nu:
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige Anders Lundin
Snart inleds arbetet med att återställa fler sträckor i Åbyälven. Foto: Länsstyrelsen i Västerbotten
Spännande uppdrag för fiskare med koll på Åbyälven

Oftast är det flitiga fiskare som har bäst koll på ett vatten, och även vet vilka åtgärder som bör göras för att fisket ska bli ännu bättre. Skellefteå kommun söker nu sportfiskare med god lokalkännedom om Åbyälven.

Anledningen är att det ska göras ytterligare miljöåterställningar i Åbyälven, där Skellefteå kommun alltså vill ha hjälp av sportfiskare. De bjuds in att vara delaktiga i planeringen av miljöåterställning efter flottningen, utifrån ett sportfiskeperspektiv.

Det handlar om både tidigare restaurerade sträckor och icke restaurerade sträckor. ”Personerna ska ingå i en referensgrupp där även representanter för Åbyälvens nedre- samt Åbyälvens övre fvof ingår. Minst en fältdag och en träff inomhus kommer att anordnas för gruppen där vi diskuterar målbild och besöker ett antal olika typer av forssträckor för att diskutera syftet med återställningen, och hur en återställning bör genomföras för bästa resultat”, meddelar Skellefteå kommun på sin hemsida.

Om du vill vara delaktig eller vill föreslå någon så skicka PM på deras Facebook eller maila tony.soderlund(a)skelleftea.se.

Förra hösten beslutade politikerna i Skellefteå kommun att inte riva ut det kritiserade kraftverket Hednäs i Åbyälven, vilket du kan läsa om här nedan:

Beslut upprör: Skellefteå säger nej till utrivning av Hednäs

 

Relaterad nyhet från din region
2 dagar sedan Sverige Robert Westin
Sportfisket är nu godkänt för friskvårdsbidrag. Foto: Robert Westin.
Sportfiske godkänt för friskvårdsbidrag

Efter två färska domar i Högsta förvaltningsdomstolen så konstaterar nu Skatteverket att sportfisket också är godkänt för friskvårdsbidrag.

Nu utökas aktiviteter som kan bekostas av friskvårdsbidraget. Dom nya domarna innebär att sportfiske och andra naturupplevelser ingår. Bidraget kan användas för startavgifter i fisketävlingar, hyra av fiskeutrustning, kursavgifter och fiskekort.

– Äntligen! Att sportfiske är en friskvårdsaktivitet har det aldrig varit någon tvekan om för oss 1.6 miljoner svenskar som fiskar varje år. Det är nu mycket glädjande att äntligen få beskedet att kostnaden för fiskekort är berättigade till bidrag, säger Thomas Abrahamsson som driver iFiske.se, till Fiskejournalen.

Nytt är också att mer avancerade kurser ingår. Att deltagaren tränar sina färdigheter är inget hinder för skattefritt friskvårdsbidrag, så länge aktiviteten också ger motion. Det är inte heller något hinder att det krävs särskild utrustning, om den går att låna eller hyra.

– Många fler aktiviteter kan nu ge friskvårdsbidrag. Nu gäller det även fritidsaktiviteter med inslag av motion. Det centrala är att motion skall ingå. Om man hyr en fiskeguide för ett fiske i fjällen så ingår motion efter som att man vandrar efter vattendraget. Men om man hyr en fiskeguide där man sitter i en båt en hel dag så är min bestämda uppfattning att motion inte ingår och då kan man inte heller använda friskvårdbidraget, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till Fiskejournalen.

Friskvårdsbidraget kan inte användas för att köpa utrustning eller för att betala personliga medlemsavgifter i föreningar eller andra sammanslutningar.

Det kan heller inte användas för att hyra redskap för aktiviteter på egen hand, alltså om man organiserar fisket själv. Men om man köper en organiserad aktivitet där motion ingår så får man använda friskvårdsbidraget, till exempel vid en fiskekurs eller ett guidat fiske där vandring ingår.

Du kanske även gillar detta