Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Mathias Arnham
Nya Fiskejournalen nummer 3 finns nu i en butik nära dig.
SPÖBIBELN: 40 olika spinn- och haspelspön

Vad skiljer egentligen mellan olika spömodeller? I nya Fiskejournalen nummer 3 gör vi ett nedslag i spödjungeln, benar ut begreppen och gör det enklare för dig som som planerar att köpa ny utrustning.
Dagens marknad är som en blomstrande spöskog – ja det finns numera spön för precis varje fisketillfälle. Inför ett spököp kan dock en hel del frågetecken uppstå –  kastvikter, hel klinga eller delat spö, ringar, rullfästen, olika material mm. Fiskejournalens Joakim Åberg har gjort det lättare för dig som tänker lätta på plånboken och förklarar hur 40 aktuella spön fungerar – ta en titt i Den stora Spöbibeln och bli expert på ämnet du med.

…förklarar hur 40 aktuella spön fungerar – ta en titt i Den stora Spöbibeln och bli expert på ämnet du med.

Förutom den gedigna spöguiden knäcker Tobias Fränstam koden för abborren, i Prylguiden listar vi 40 användbara fiskeverktyg, Anders Nicander visar vägen till havsöringen på Västkusten och vill du pröva lyckan utanför riksgränsen så följer du med på storviltfiske i Tjeckien. Som vanligt finner du intressanta nyheter, galenskaper i Sanna fiskehistorier och mycket, mycket mer i den 100 sidor feta tidningen.

Vill du ha tidningen billigare, före alla andra och direkt hem i brevlådan så kan du kika HÄR

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Robert Westin
Sportfisket är nu godkänt för friskvårdsbidrag. Foto: Robert Westin.
Sportfiske godkänt för friskvårdsbidrag

Efter två färska domar i Högsta förvaltningsdomstolen så konstaterar nu Skatteverket att sportfisket också är godkänt för friskvårdsbidrag.

Nu utökas aktiviteter som kan bekostas av friskvårdsbidraget. Dom nya domarna innebär att sportfiske och andra naturupplevelser ingår. Bidraget kan användas för startavgifter i fisketävlingar, hyra av fiskeutrustning, kursavgifter och fiskekort.

– Äntligen! Att sportfiske är en friskvårdsaktivitet har det aldrig varit någon tvekan om för oss 1.6 miljoner svenskar som fiskar varje år. Det är nu mycket glädjande att äntligen få beskedet att kostnaden för fiskekort är berättigade till bidrag, säger Thomas Abrahamsson som driver iFiske.se, till Fiskejournalen.

Nytt är också att mer avancerade kurser ingår. Att deltagaren tränar sina färdigheter är inget hinder för skattefritt friskvårdsbidrag, så länge aktiviteten också ger motion. Det är inte heller något hinder att det krävs särskild utrustning, om den går att låna eller hyra.

– Många fler aktiviteter kan nu ge friskvårdsbidrag. Nu gäller det även fritidsaktiviteter med inslag av motion. Det centrala är att motion skall ingå. Om man hyr en fiskeguide för ett fiske i fjällen så ingår motion efter som att man vandrar efter vattendraget. Men om man hyr en fiskeguide där man sitter i en båt en hel dag så är min bestämda uppfattning att motion inte ingår och då kan man inte heller använda friskvårdbidraget, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till Fiskejournalen.

Friskvårdsbidraget kan inte användas för att köpa utrustning eller för att betala personliga medlemsavgifter i föreningar eller andra sammanslutningar.

Det kan heller inte användas för att hyra redskap för aktiviteter på egen hand, alltså om man organiserar fisket själv. Men om man köper en organiserad aktivitet där motion ingår så får man använda friskvårdsbidraget, till exempel vid en fiskekurs eller ett guidat fiske där vandring ingår.

Du kanske även gillar detta