Just nu:
Annons

Nyheter

2 månader sedan Sverige Anders Lundin
Enligt Girjas sameby behöver inte lokala fiskare och jägare oroa sig speciellt mycket sedan samebyn fått rätt till förvaltningen.
Sportfiskare anmäler Girjas sameby för diskriminering

Är det diskriminering att utesluta folk från att fiska inom ett område? Det ska nu prövas rättsligt, efter att en sportfiskare anmält Girjas sameby till Diskrimineringsombudsmannen.

Reaktionerna har varit många och starka efter Girjas besked att de bara kommer att sälja fiskekort till människor bosatta i Norrbotten, efter att de vunnit striden om att få upplåta fisket inom sin sameby.

Enligt vissa skulle detta även strida mot EU-rätten, som säger att alla EU-medborgare har samma rättigheter att köpa tjänster i hela unionen. Samebyn har hävdat att detta inte handlar om någon tjänst, och får medhåll av Kommerskollegium.

Frågan nu är alltså om det kan handla om diskriminering?

Sportfiskaren Carl Orring från Nyköping blir den privatperson som nu går i fronten för att utmana upplägget, eftersom han anmält Girjas sameby till Diskrimineringsombudsmannen.

–  Jag tycker att upplåtelsemodellen som Girjas har valt ska prövas rättsligt, eftersom jag tycker att det rör sig om en form av diskriminering, säger Carl Orring till Sveriges Radio P1. Hör hela intervjun med honom här!

Om samtliga samebyar skulle få rätt att välja samma modell så skulle de flesta svenskar utestängas från fjällfiske, menar Carl Orring. Nu återstår det att se om Diskrimineringsombudsmannen väljer att pröva ärendet.

Läs även om detta:

Sportfiskare drabbas – kan bli Norgestopp hela sommaren

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Robert Westin
Förhoppningen är att även havsöringen skall stärkas i Örekilsälven.
Nu skall laxen och öringen i Örekilsälven få bättre förutsättningar

En markägare efter Örekilsälven vill riva en damm och även restaurera en sträcka i älven. Sportfiskarna är kontaktade och arbetet med projekteringen är startad.

Örekilsälven är ett vattendrag som mynnar i Gullmarsfjordens innersta del, vid Munkedal i mellersta Bohuslän. Älven håller både lax och öring.

Även om laxbeståndet är välmående så bedöms det att man kan förbättra vandringen för bland annat lax och havsöring. En markägare vill nu att fisk och andra vattenlevande djur att få vandra fritt.

Vid Lilla Röd finns idag en damm som vid låga flöden är ett definitivt vandringshinder för samtliga fiskarter. Markägaren vill få till en utrivning av dammen och att den aktuella sträckan skall restaureras.

Detta skall göras tillsammans med Sportfiskarna och Länsstyrelsen i Västra Götalands län.

–Vi är väldigt glada för att markägare allt oftare hör av sig med viljan att återskapa de ursprungliga vattenmiljöerna och i just det här fallet skapa fria vandringsvägar för Örekilsälvens unika laxbestånd, säger Sportfiskarnas projektledare Per-Erik Jacobsen.

Projektet vill återskapas en cirka 800 meter lång sträcka med ungefär 17 000 kvadratmeter lek- och uppväxtområden för havsvandrande lax och öring. Förhoppningen är att arbetet skall starta under 2022.

Du kanske även gillar detta