Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige
Sportfiskare drunknade

Två sportfiskare drunknade i går när de fiskade från land i S:t Annas skärgård, i närheten av Söderköping. Troligen föll den ena i vattnet och när den andre försökte rädda honom drunknade båda.
Det var mitt på eftermiddagen som en förbipasserande upptäckte att männen låg i vattnet. Han hade sett dem stå och fiska, men plötsligt låg den ena i vattnet och därefter även den andra. Troligen hade han hoppat i för att dra upp kamraten.
Vittnet åkte ut med sin båt och försökte hjälpa de nödställda, men orkade inte få upp dem och larmade i stället räddningstjänsten. Tillsammans med en granne gav han sig ut igen och lyckades få upp den ene mannen, men upplivningsförsöken misslyckades. En timma senare hittade dykare den andre.

Annons
De båda männen var 54 och 28 år gamla. Polisen har ingen misstanke om brott, utan betecknar det inträffade som en tragisk olycka.
Svenne Andersson

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige
Satsning på svensk matfisk: Braxen i stället för laxen

Braxenburgare och rökt braxen. Kan det vara något? Ja, absolut tycker flera aktörer som nu försöker få mer vit fisk på svenskarnas tallrikar.

Kan braxen ersätta laxen – och är det rent utav nästa delikatess från exempelvis Bottenviken? Det är frågan som Länsstyrelsen i Norrbotten ställt sig med anledning av ett svensk-finskt forskningsprojekt. Braxen, mört och id betraktas av många som skräpfisk, men projektet målsättning är att kolla om det är möjligt att utveckla gångbara livsmedelsprodukter av dessa fiskar. Det hela är ett samarbete mellan bland annat Sveriges lantbruksuniversitet och fiskeföretaget Guldhaven Pelagiska i Kalix.

I Finland och flera sydeuropeiska länder finns redan braxen på menyn som en uppskattad matfisk.

Annons

Nu får satsningen i Norrbotten sällskap i förarhytten av projektet ”Fiskresurs”, där bland annat Länsstyrelsen i Stockholm deltar. Det handlar om att utnyttja resurserna i exempelvis Mälaren och Stockholms skärgård, där det annars är mest vanligt att den yrkesfiskade braxen blir fiskmjöl. Det ska lanseras nya tekniker för att rensa bort braxens alla ben, och det snackas nya maträtter som exempelvis ”braxburgare”.

Vattnas det i munnen på er läsare?

Nja, vi förstår om ni är skeptiska.

Men enligt flera sportfiskare som Fiskejournalen frågat så är braxen rätt tillagad en delikatess – åtminstone om den kommer från ett förhållandevis friskt vatten. I det kommande numret av Fiskejournalen har vi låtit en expertpanel tycka till om braxen som matfisk. Missa inte det!

Missa inte heller denna läsning:

https://www.fiskejournalen.se/sa-far-du-fram-den-djupa-sanningen-om-ditt-fiske/

Du kanske även gillar detta