Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Hans Hällman
Fällor längs kusten är ett stort hot mot Östersjöns vildlax. Foto: Thomas Johansson
Sportfiskarna arrenderar fiskerätter

Med stöd från Stiftelsen för Östersjölaxen har Sportfiskarna köpt upp tre fiskerätter i ett område som är av stor betydelse för Västerbottens vandrande vildlaxar. Därmed befrias området från fällor under nästkommande fem år.

Att köpa upp fiskerätter och själv avstå från att sätta ut fällor är ett effektivt sätt att hjälpa Östersjöns utsatta vildlaxar. Det har bland annat Stiftelsen för Östersjölaxen gjort med gott resultat och de tre fiskerätter som Sportfiskarna nu ropade in på en auktion i Västerbottniska Lövånger kommer vara till stor nytta för fisk på vandring.

Sportfiskarna arrenderade samma fiskerätter för fem år sedan och kommer därmed förvalta området i ytterligare fem år.
– Via genstudier från fångad fisk utförda av SLU vet vi att exempelvis vildlax från Kalix älv, Byske älv, Sävarån och Åby älv riskerar att fångas om fisket skulle återupptas i detta område. Det är mycket positivt att vi genom ett nära samarbete och ekonomiskt stöd från Stiftelsen för Östersjölaxen nu kunnat säkra vildlaxens vandring, säger Sportfiskarnas laxexpert Glenn Douglas.

Läs mer här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Robert Westin
Torsken är en populär sportfisk. Kommer Havs- och vattenmyndighetens förslag att räcka? Foto: Anders Holm
Ytterligare förslag skall hjälpa torsken

Läget för den svenska torsken är allvarligt och så har det varit under en längre period. Nu har Havs- och vattenmyndigheten kommit med ytterligare förslag om hur torsken skall kunna räddas.

Fiskejournalen har vid flertalet tillfällen rapporterat att statusen för torsken i Östersjön är dålig. Det finns ett undantag i utveckling. Det är för torskbeståndet kring Ålandshav.

Även torskbestånden som finns vid Västkusten är hotade. Havs- och vattenmyndigheten föreslår nu flera olika åtgärder för att hjälpa den svenska torsken på traven.

– Förslagen handlar om att komma till rätta med den mångfald av bakomliggande orsaker, som gör att torsken mår så dåligt. Det handlar både om förslag som kan ge snabba resultat och förslag som kan komma åt underliggande problem så som klimatförändringar och döda havsbottnar, säger statssekreterare Gunvor G Ericson till SVT.

Några av förslagen är skonsammare fiske, åtgärder mot övergödning, minska förekomsten av spöknät och att minska skarv- och sälbeståndet i områden där torsken är svag.

Du kanske även gillar detta