Sportfiskarna och SLU Aqua – Årets Havsfiskare 2017

Handfast samarbete. Sportfiskare och forskare hjälptes åt vid höstens märkning av blåfenad tonfisk. Foto: Martin Falklind

En enhällig jury utsåg Sportfiskarna och SLU Aqua till Årets Havsfiskare 2017. Den fina utmärkelsen får de för höstens framgångsrika forskningsfiske efter blåfenad tonfisk på svenskt vatten.

I september samarbetade forskare och sportfiskare i ett unikt projekt utanför den saltstänkta västkusten. Tonfiskar på flera hundra kilo skulle infångas med spö och märkas med avancerade sändare. Syftet var att öka förståelsen för dessa enastående rovfiskar.
Många tvivlade säkert på projektets utsikter. Tonfiskarna behövde dyka upp i fiskbara vatten och dessutom hugga och låta sig märkas. Att allt skulle ske från relativt små båtar på öppet hav gjorde förstås inte insatsen enklare.
Men genom god planering och en stor samarbetsvilja från landets många duktiga havsfiskare så lyckades Sportfiskarna och SLU Aqua koordinera en lyckad fiskeinsats. Hela fjorton fiskar märktes och förhoppningsvis kan forskarna snart få information som kan leda till ökad kunskap och en hållbar förvaltning.

Juryn bestod av representanter för Göteborgs Havsfiskeklubb, Sportfiskarna och sportfiskemedia. Utnämningen motiverades så här:

”Årets utmärkelse tilldelas SLU AQUA/Havsfiskelaboratoriet samt Sportfiskarna för sina avgörande insatser med att organisera höstens märkningsprojekt efter blåfenad tonfisk på svenska västkusten. Under forskningsprojektet spöfångades, märktes och återutsattes 14 blåfenade tonfiskar i vikter mellan 130 och 350 kilo. Under 12 månader kommer sändarna att samla in unik information om fiskarnas vandringar i Atlanten. För varje märkt tonfisk har dessutom ett DNA-prov samlats in. Proverna kommer att visa varifrån våra nordliga tonfiskar kommer – från det bestånd som leker i Medelhavet eller från det bestånd som leker i Mexikanska golfen. Ingen vet ännu hur fiskarna blandar sig här i Skandinavien på utbredningens gräns och projektet kommer att bidra med information om vandringsmönster och genetik som är fundamental för den framtida förvaltningen av blåfenad tonfisk!”

Sportfiskarnas Markus Lundgren, som själv fick motta det hedervärda priset i fjol, var på plats under de hektiska dagarna till sjöss. Att Sportfiskarna och SLU Aqua nu delar på priset glädjer förstås Markus.

”Det är väldigt många sportfiskare som kan ta åt sig äran av den här utmärkelsen”

– Det känns jätteroligt. Men det är också väldigt många sportfiskare som kan ta åt sig äran av den här utmärkelsen. Projektet hade aldrig blivit så framgångsrikt utan deras stora kunskap och entusiasm, menar han.

Även SLU Aqua är förstås glada över priset och skickar en tacksamhetens tanke till DTU Aqua och WWF, som ingår i projektet – men också till alla som hjälpt till under fisket.

”All vår kraft kommer att läggas på att kunna finansiera en fortsatt märkning under 2018”

– Alla sportfiskare gjorde verkligen en fin insats och hela genomförandet gick över förväntan. Nu firar vi detta och går vidare. All vår kraft kommer att läggas på att kunna finansiera en fortsatt märkning under 2018. Om det lyckas ser jag fram emot nya samarbeten med alla duktiga sportfiskare, hälsar forskaren Andreas Sundelöf.

Vi gratulerar Sportfiskarna och SLU Aqua och ser fram emot en av höstens höjdpunkter – då märkena släpper från fiskarna och avslöjar hur de rört sig!

Missa inte chansen att höra Markus Lundgren berätta om fjolårets tonfiskprojekt på Sportfiskemässan.

Hans Hällman

Publicerad: 06 March 2018
Av: Hans Hällman