Just nu:
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige Anders Lundin
Plågad blick? Gäddorna längs Östersjökusten har det inte helt lätt, och kan behöva hjälp.
Sportfiskarna uppmanar: Rädda en gädda!

Sportfiskarna vädjar nu om hjälp från landets fiskeentusiaster. Det handlar om vår mest populära rovfisk och konceptet ”Rädda en gädda”.

Fiskejournalen har i en mängd artiklar uppmärksammat situationen för gäddan, där flera bestånd minskat kraftigt de senaste åren. Övergödning, fisketryck och exploatering av viktiga lek- och uppväxtmiljöer är några av anledningarna.

Sportfiskarnas startar nu insamlingen ”Rädda en gädda”, med målet att det ska bli fler rovfiskar längs kusten.

”Fler rovfiskar och mindre näring kan få ekosystemet i balans igen.  Sedan många år tillbaka arbetar Sportfiskarna för att rädda gäddan. Bland annat genom att bygga så kallade “gäddfabriker”. Även andra praktiska åtgärder i kustmynnande vattendrag är nödvändiga för att rädda gäddan. Sportfiskarna arbetar dessutom för ett utökat skydd av kustens rovfiskar genom att ingripa mot exploatering av lek- och uppväxtmiljöer och genom förslag om fiskeregleringar”, skriver Sportfiskarna på sin hemsida.

På kampanjsidan: www.räddaengädda.se kan du läsa mer om insamlingen, och hur du själv kan bidra.

Läs mer om arbetet att skydda gäddbeståndet:

Plaskfisket: Sportfiskarna vill freda gäddor redan i december

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Robert Westin
Är du sugen på sej? Från den 15 juli får vissa svenskar åka till Norge för fiskesemester. Foto: Robert Westin.
Norge öppnar försiktigt upp gränsen för turister

Från den 15 juli gäller nya inreseregler till Norge. Många svenska lax- och havsfiskare har väntat med spänning på vad detta kommer att innebära. Fiskejournalen har svaret.

Fram till den 15 juli har det varit svårt att passera den norska gränsen. Få anledningar har gett grönt ljus för att passera gränsen. Två exempel har varit om man jobbar- eller om man äger hus i Norge.

För att minska risken för smittspridning av covid-19 så har Norge valt att stoppa alla turister, till många svenska sportfiskares förtret.

Nu har den norska regeringen meddelat att man försiktigt kommer att öppna upp gränsen från den 15 juli. Även för turister.

På grund av smittspridningen i Sverige så har man bedömt att svenska som bor i Blekinge, Kronoberg och i Skåne är välkomna utan att behöva sitta i karantän.

Den norska regeringen påpekar att dom håller koll på läget och om smittspridningen skulle öka i något av dessa län så kan nya regler införas.

Här kan du läsa om vilka regler som gäller för människor som vill turista i Norge.

Du kanske även gillar detta