Annons
Sportfisket, laxen och ålen vinnare när kraftverk runt Klippan rivs | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 månader sedan Sverige Robert Westin
Hinder för fisk och fiskare. När kraftverken i Rönne å rivs får fisken fri passage och fisketurismen kan utvecklas. Här kraftverket vid Forsmöllan. Foto: Lars Svendsen Fotografier
Sportfisket, laxen och ålen vinnare när kraftverk runt Klippan rivs

I Rönne å står tre vattenkraftverk som skall rivas. Nu har forskare provfiskat ån och dom kan konstatera att bland annat laxen och ålen blir de stora vinnarna när ån öppnas upp.

Under sommaren 2019 genomförde forskare från Lunds universitet provfiske i Rönne å. Syftet med provfisket var att fastställa vilka arter som finns i ån men också att man skall kunna se vilka förändringar som sker efter att vattenkraftverken är borta.

– De arter som kommer att tjäna mest på att kraftverken försvinner är de havsvandrande fiskarna. Lax, havsöring men också ålen kommer att gynnas, säger Anders Persson, akvatisk ekolog vid Lunds universitet, till SVT.

Under många år har kraftverken utgjort ett hinder för den här typen av fiskar att vandra uppströms. Ett av målen med rivningarna är att skapa ett bättre sportfiske som då kommer kunna ge inkomster för företag i kommunen.

För den utrotningshotade ålen så innebär det att den kommer att kunna vandra obehindrat, hela vattensystemet blir tillgängligt.

Relevanta produkter från vår fiskebutik:

Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige Anders Holm
Flytvästar återkallas. Jula är återförsäljare för de tre till vänster och Bauhaus är återförsäljare för den högra.
Fler flytvästar återkallas

I augusti rapporterade Fiskejournalen om att Biltema återkallade flytvästar. Nu återkallas också flytvästar hos Jula och Bauhaus.

Det är uppblåsbara flytvästar från Marine Pool som återkallas för åtgärd. Anledningen till återkallelsen är att flytvästarna saknar låsmekanism som förhindrar att gaspatronen kan gänga ur och därför riskerar att inte blåsa upp sig. Återförsäljare för dessa flytvästar är kedjorna Jula och Bauhaus. Modellerna det gäller är Classic 150N och Aero plus 165N på Jula. På Bauhaus handlar det om räddningsväst automatisk nautic 150N (artikelnummer 4056459380121).

Berörda flytvästar är tillverkade före 2020 och tillverkningsår finns angivet på etiketten på flytvästens insida. Åtgärden är ett krav från Konsumentverkets enhet för produktsäkerhet och gäller för samtliga uppblåsbara flytvästar på marknaden. Ett beslut från EU-kommissionen 2019 gör att flytvästar som säljs måste ha säkrade gaspatroner. ”Många flytvästar hos konsument har dock fortfarande osäkrade gaspatroner” skriver Konsumentverket.

Relevanta produkter från vår fiskebutik:

Du kanske även gillar detta