Just nu:
Annons

Nyheter

2 månader sedan Sverige Anders Lundin
Hotagenområdet upplever ett sällan skådat högtryck kring fisketurismen, med anledning av coronaviruset. Foto: Anders Lundin
Stängda gränser – då kokar svenska fisketurismen

Beskedet att Norge fortsätter att hålla gränsen till Sverige stängd kom som en mardröm för många sportfiskare. För flera svenska fiskedestinationer så har det dock skapat ett högtryck av sällan skådat slag.

Det var i slutet av förra veckan som Norge meddelade att man fortsätter att hålla gränsen till Sverige stängd, förutom när det gäller Gotland. Kort sagt innebär det att svenskar varken kan åka till Norge för att havsfiska eller jaga drömlaxen, även om det finns ett litet hopp om att direktiven kan ändras senare i sommar.

Detta har inneburit ett uppsving för den svenska fisketurismen, eftersom fler väljer att ”hemestra” inom rikets gränser.
– Det är såklart synd om alla som inte kan åka till Norge och fiska, men för oss har det inneburit att många vill komma hit istället. Det är otroligt mycket sportfiskare som köper kort, berättar Maritha Grelsson som jobbar för Drömfiske Jämtland/Härjedalen och Hotagenkortet.

Hon bor själv i Rötviken, några mil innan norska gränsen i västra Jämtland, och för dem innebär inte Norges besked något negativt för fisketurismen.
– Norge är inte en sådan stor marknad när det gäller sportfisket, däremot drabbas ju butikerna hårt av minskad Norgehandel, framför allt affären i Valsjöbyn, berättar Maritha Grelsson.

Enligt henne är det till 99 procent svenskar som vill fiska i området, och framför allt märks det att direktivet om 2-timmarsregeln slopades.
– En del utländska turister har dock valt att ställa in sin fiskesemester, exempelvis polacker som tvingas sitta i karantän två veckor vid hemkomst om de varit till Sverige.

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Holm
Bild från tonfiskprojektet 2017, när en av de stora tonfiskarna drillas. Foto: Martin Falklind
Tonfiskar siktade utanför Varberg

Under torsdagen observerade en av Fladenbåtarna, som var ute för att fiska makrill, flera blåfenade tonfiskar vid Lilla Middelgrund.

Det var gänget på Falkskär II som fick göra den häftiga observationen när de fiskade makrill vid Lilla Middelgrund, utanför Varberg. Vid 17-tiden dök plötsligt tonfisk upp och avbröt makrillfisket. Alexander Oriz var kapten under turen.

– Däcksman och två kunder såg tydligt en stor tonfisk som var uppe med hela kroppen över ytan cirka 150 meter från båten. Utöver detta observerade jag samtidigt tre stora plask i samma område, berättar Alexander Oriz till Fiskejournalen.

I området fanns ovanligt stora mängder sill, en mängd som han noterar vara unik för i år. Sillstimmen lockar också till sig stora mängder måsar vilket kan vara värt att hålla utkik efter till havs – då kan tonfisken finnas i närheten.

Längden på den hoppande tonfisken uppskattas till 2-2,5 meter. Observationen under torsdagen är inte den första för året.

– Detta är andra gången vi siktar tonfisk utanför Varberg. Den 27/6 siktade jag ett par hoppande tonfiskar endast några sjömil utanför Varberg, på väg ut till Middelgrund, säger Alexander Oriz till Fiskejournalen.

Årets tonfiskprojekt på västkusten, då tonfisk fångas och märks i forskningssyfte genom SLU, drar igång den 22 augusti och beräknas pågå ett par veckor beroende på väder och hur många tonfiskar de anmälda teamen lyckas märka.

Du kanske även gillar detta