Just nu:
Annons

Nyheter

3 månader sedan Sverige Anders Lundin
Allt fler gäddor släpps tillbaka efter fångst. Foto: Sussi Stridh
Statistik från iFiske: Så många gäddor släpps tillbaka

Nu släpper fiskekortsportalen iFiske högintressant statistik kring svenska sportfiskares vanor. Den visar bland annat att nio av tio gäddor släpps tillbaka.

Detta framgår av de 100 000 digitala fångstrapporter som iFiske fått in under de senaste 10 åren.

– Vi blev intresserade av att se om andelen återutsatt fisk, så kallad catch and release, har förändrats något hos de som fiskar i Sverige sett över en längre tidsperiod, berättar Thomas Abrahamsson på iFiske i ett pressmeddelande.

Svaret är alltså ett rungande ja. För 10 år sedan släpptes cirka 55 procent av alla fiskar tillbaka, och nu är siffran uppe i 74 procent.

Statistiken gäller från sportfiske i naturliga vatten, det vill säga i vattendrag där det inte sätts ut fångstfärdig fisk. I siffrorna ingår samtliga fiskarter men inte fiske i havet eller de fem stora sjöarna där ingen rapportering sker.

Allt fler förstår med andra ord gäddans värde, både som en predator i ett väl fungerande ekosystem och som en attraktiv och spännande rovfisk att få på kroken, konstaterar iFiske.

– Det är roligt att se att en allt större andel av de som fiskar rapporterar sina fångster via vårt system, avslutar Thomas, som även tipsar om att majoriteten av alla rapporter är sökbara och öppna att ta del av på iFiskes hemsida och i företagets app.

Läs även om detta:

Makrillen har redan anlänt – så fångar du den!

 

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Holm
Bild från tonfiskprojektet 2017, när en av de stora tonfiskarna drillas. Foto: Martin Falklind
Tonfiskar siktade utanför Varberg

Under torsdagen observerade en av Fladenbåtarna, som var ute för att fiska makrill, flera blåfenade tonfiskar vid Lilla Middelgrund.

Det var gänget på Falkskär II som fick göra den häftiga observationen när de fiskade makrill vid Lilla Middelgrund, utanför Varberg. Vid 17-tiden dök plötsligt tonfisk upp och avbröt makrillfisket. Alexander Oriz var kapten under turen.

– Däcksman och två kunder såg tydligt en stor tonfisk som var uppe med hela kroppen över ytan cirka 150 meter från båten. Utöver detta observerade jag samtidigt tre stora plask i samma område, berättar Alexander Oriz till Fiskejournalen.

I området fanns ovanligt stora mängder sill, en mängd som han noterar vara unik för i år. Sillstimmen lockar också till sig stora mängder måsar vilket kan vara värt att hålla utkik efter till havs – då kan tonfisken finnas i närheten.

Längden på den hoppande tonfisken uppskattas till 2-2,5 meter. Observationen under torsdagen är inte den första för året.

– Detta är andra gången vi siktar tonfisk utanför Varberg. Den 27/6 siktade jag ett par hoppande tonfiskar endast några sjömil utanför Varberg, på väg ut till Middelgrund, säger Alexander Oriz till Fiskejournalen.

Årets tonfiskprojekt på västkusten, då tonfisk fångas och märks i forskningssyfte genom SLU, drar igång den 22 augusti och beräknas pågå ett par veckor beroende på väder och hur många tonfiskar de anmälda teamen lyckas märka.

Du kanske även gillar detta