Just nu:
Annons

Nyheter

2 månader sedan Sverige Robert Westin
Stefan Rudberg med sin fina trollinglax. Foto: Privat
Stefan Rudberg tog jättelax på trolling

Trollingsfisket efter lax är i full fart. Stefan Rudberg fick möjligheten att följa med ut på en fisketur. Detta blev en tur som han sent kommer att glömma.

Stefan Rudberg från Bålsta fick följa med på en trollingtur tillsammans med kompisen Fredrik Stegborg. Fredrik är en van trollingfiskare med flera stora laxar i båten. Just denna dag tog fisketuren riktning mot Landsort. Alla förutsättningar för ett lyckat fiske fanns. Vädret var perfekt med en klarblå himmel och svag vind.

– Vi låg på insidan av Landsort, på väg söder ut när fisken högg, säger Stefan till Fiskejournalen.

Stefans tidigare personbästa var en flugfiskad lax från norska älven Orkla, den vägde 7 kg. Laxen som han landade under trollingturen var betydlig större. När dom kom in till land så kunde dom väga den 120 cm långa, fenklippta laxen till 22,06 kg.

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Robert Westin
Förhoppningen är att även havsöringen skall stärkas i Örekilsälven.
Nu skall laxen och öringen i Örekilsälven få bättre förutsättningar

En markägare efter Örekilsälven vill riva en damm och även restaurera en sträcka i älven. Sportfiskarna är kontaktade och arbetet med projekteringen är startad.

Örekilsälven är ett vattendrag som mynnar i Gullmarsfjordens innersta del, vid Munkedal i mellersta Bohuslän. Älven håller både lax och öring.

Även om laxbeståndet är välmående så bedöms det att man kan förbättra vandringen för bland annat lax och havsöring. En markägare vill nu att fisk och andra vattenlevande djur att få vandra fritt.

Vid Lilla Röd finns idag en damm som vid låga flöden är ett definitivt vandringshinder för samtliga fiskarter. Markägaren vill få till en utrivning av dammen och att den aktuella sträckan skall restaureras.

Detta skall göras tillsammans med Sportfiskarna och Länsstyrelsen i Västra Götalands län.

–Vi är väldigt glada för att markägare allt oftare hör av sig med viljan att återskapa de ursprungliga vattenmiljöerna och i just det här fallet skapa fria vandringsvägar för Örekilsälvens unika laxbestånd, säger Sportfiskarnas projektledare Per-Erik Jacobsen.

Projektet vill återskapas en cirka 800 meter lång sträcka med ungefär 17 000 kvadratmeter lek- och uppväxtområden för havsvandrande lax och öring. Förhoppningen är att arbetet skall starta under 2022.

Du kanske även gillar detta