Just nu:
Annons

Nyheter

7 månader sedan Sverige Anders Lundin
En helikopter hann precis fram för att rädda tre fiskare innan deras båt sjönk.
Stor dramatik när tre fiskare räddades på Vättern

Ytterligare en dramatisk olycka har ägt rum under fiske på Vättern. På lördagen hamnade tre män i sjönöd, och det kunde slutat riktigt illa om inte en räddningshelikopter hunnit dit.

Det är bara drygt en månad sedan en man omkom under en fisketur på Vättern utanför Motala, efter att dennes båt sjunkit. På lördagen gick larmet igen – men den här gången krävdes dessbättre inget liv.

Det var tre personer ombord på en mindre sportfiskebåt som hamnat i sjönöd utanför Borghamn, söder om Vadstena. Enligt uppgifter till Aftonbladet larmade de första gången vid 10.55, på grund av problem med styrningen. Drygt 20 minuter senare larmade de igen om att de tog in vatten. Sjöfartsverkets skickade iväg en helikopter från Göteborg, och den hann precis vinscha upp de tre männen innan båten sjönk. De uppgavs vara chockade av händelsen men i övrigt fysiskt oskadda.

Läs fler artiklar om säkerhet i Fiskejournalen:

https://www.fiskejournalen.se/se-upp-med-isarna-forradiska-pa-manga-hall/

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Robert Westin
Torsken är en populär sportfisk. Kommer Havs- och vattenmyndighetens förslag att räcka? Foto: Anders Holm
Ytterligare förslag skall hjälpa torsken

Läget för den svenska torsken är allvarligt och så har det varit under en längre period. Nu har Havs- och vattenmyndigheten kommit med ytterligare förslag om hur torsken skall kunna räddas.

Fiskejournalen har vid flertalet tillfällen rapporterat att statusen för torsken i Östersjön är dålig. Det finns ett undantag i utveckling. Det är för torskbeståndet kring Ålandshav.

Även torskbestånden som finns vid Västkusten är hotade. Havs- och vattenmyndigheten föreslår nu flera olika åtgärder för att hjälpa den svenska torsken på traven.

– Förslagen handlar om att komma till rätta med den mångfald av bakomliggande orsaker, som gör att torsken mår så dåligt. Det handlar både om förslag som kan ge snabba resultat och förslag som kan komma åt underliggande problem så som klimatförändringar och döda havsbottnar, säger statssekreterare Gunvor G Ericson till SVT.

Några av förslagen är skonsammare fiske, åtgärder mot övergödning, minska förekomsten av spöknät och att minska skarv- och sälbeståndet i områden där torsken är svag.

Du kanske även gillar detta