Just nu:
Annons

Nyheter

5 månader sedan Sverige Anders Lundin
Är regnbågsodling på land den svenska framtidsmodellen? Foto: Nicka Hellenberg
Storsatsning på odlad fisk – frågan är bara var?

Vattenbruk är en attraktiv framtidsbransch som tåls att satsas på. Det är regeringens besked, och har därför beslutat att satsa 7 miljoner kronor årligen 2020–2025 för att skapa förutsättningar för en ökad vattenbruksproduktion. Frågan är bara var det ska ske – och hur det påverkar de vilda fiskbestånden?

Sverige måste i större grad kunna försörja sig själv, och därför har det tagits fram en nationell livsmedelsstrategi. Fiskodling pekas ut som ett givet område att investera i, med målet att få förbättrad tillgång till fisk och skaldjur. Med andra ord: Det ska bli mindre importerad fisk på svenskarnas tallrikar i framtiden.

Sportfiskare och miljövänner som befarar att fiskodling i öppna kassar kommer att vara den bärande modellen, kan nog se ganska förhoppningsfullt på livsmedelsstrategin. Visserligen nämns inte de hårt kritiserade öppna kassarna som en riskfaktor, utan regeringen väljer istället att trycka på innovation och nya modeller.

”Med teknikutveckling och innovation, exempelvis vattenbruk på land, kan produktionen av fisk och andra produkter komma närmare konsumenterna. Odlad fisk är dessutom effektiv i fråga om matproduktion, vilket innebär ett relativt mindre ekologiskt fotavtryck från produktionen”, står det att läsa i pressmeddelandet.

Några av punkterna i målsättningen är:

* Kompetenscentrum för hållbar hantering av vatten i jordbruket – en strategi för en hållbar hantering av vatten i jordbruket ska tas fram.

Avelsarbete på regnbåge – att vidareutveckla och fortsätta avelsarbete på regnbåge för att förbättra den odlade fiskens egenskaper.

– Det är viktigt att regelverk kring vattenbruk skapar incitament till både ökad livsmedelsproduktion och miljöhänsyn. Regeringen ser därför fram emot Jordbruksverkets rapport på detta område senare i vår. Vi kan då ta nästa steg och göra det lättare att bedriva vattenbruk i framtiden samtidigt som vi påskyndar att våra miljömål nås, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson i pressmeddelandet.

Här kan du läsa mer om den nationella livsmedelsstrategin.

Både fiskodlare och sportfiskare väntar med spänning hur det ska gå ekonomiskt för de landbaserade fiskodlingarna som gått i täten, eftersom de kan bli vägledande för branschen. Här nedan kan du läsa om satsningen i jämtländska Kall.

https://www.fiskejournalen.se/klartecken-i-kall-far-bygga-fiskodling-pa-land/

Relaterad nyhet från din region
1 dag sedan Sverige Robert Westin
Avvecklingen av Mariebergs kraftverk direktsändes. Foto: Älvräddarna.
Nu är Mariebergs kraftverk rivet

Den 1 juli revs Mariebergs kraftverk som låg i Mörrumsån. Händelsen livesändes och mitt under rivningen så sågs laxar vandra förbi i den nyöppnade älvfåran.

För några veckor sedan rapporterade Fiskejournalen att rivningen av Mariebergs kraftverk i Mörrums ån skulle rivas i direktsändning. Människor från hela världen följde avvecklingen av kraftverket med stort intresse genom ett webinar som organisationen Dam Removal Europe organiserade. Bland annat medverkade Älvräddarnas generalsekreterare Christer Borg.

– Det är själv klart jättebra att denna typ av vandringshinder försvinner så att vi får en ökad biologisk mångfald i Sverige. Jag hoppas att vi kan få se fler avvecklingar av obsoleta vattenkraftverk, tex Hednäs kraftverk i Åbyälven, säger Christer Borg till Fiskejournalen.

Rivningen av kraftverket kom lägligt. Medan rivningen pågick så kunde dom som var på plats se när laxar vandrade uppström, förbi det rivna kraftverket, till nya lekplatser.

– Medan webinariet och rivningen fortgick observerades fler är tio stora laxar som vandrade förbi oss. Flera av dom vägde mer än 10 kg. Detta var otroligt glädjande att se. Det visar att när man river en damm så kommer resultatet snabbt, säger Esa Fahlén, projektledare hos Älvräddarna, till Fiskejournalen.

Nu kan du se hela webinariet och få ta del av rivningen. Man får även höra om hur arbetet med att riva ut kraftverk och dammar i övriga Europa och i USA fortgår.

Du kanske även gillar detta