Storsatsning på odlad fisk – frågan är bara var?

Är regnbågsodling på land den svenska framtidsmodellen? Foto: Nicka Hellenberg

Vattenbruk är en attraktiv framtidsbransch som tåls att satsas på. Det är regeringens besked, och har därför beslutat att satsa 7 miljoner kronor årligen 2020–2025 för att skapa förutsättningar för en ökad vattenbruksproduktion. Frågan är bara var det ska ske – och hur det påverkar de vilda fiskbestånden?

Sverige måste i större grad kunna försörja sig själv, och därför har det tagits fram en nationell livsmedelsstrategi. Fiskodling pekas ut som ett givet område att investera i, med målet att få förbättrad tillgång till fisk och skaldjur. Med andra ord: Det ska bli mindre importerad fisk på svenskarnas tallrikar i framtiden.

Sportfiskare och miljövänner som befarar att fiskodling i öppna kassar kommer att vara den bärande modellen, kan nog se ganska förhoppningsfullt på livsmedelsstrategin. Visserligen nämns inte de hårt kritiserade öppna kassarna som en riskfaktor, utan regeringen väljer istället att trycka på innovation och nya modeller.

”Med teknikutveckling och innovation, exempelvis vattenbruk på land, kan produktionen av fisk och andra produkter komma närmare konsumenterna. Odlad fisk är dessutom effektiv i fråga om matproduktion, vilket innebär ett relativt mindre ekologiskt fotavtryck från produktionen”, står det att läsa i pressmeddelandet.

Några av punkterna i målsättningen är:

* Kompetenscentrum för hållbar hantering av vatten i jordbruket – en strategi för en hållbar hantering av vatten i jordbruket ska tas fram.

Avelsarbete på regnbåge – att vidareutveckla och fortsätta avelsarbete på regnbåge för att förbättra den odlade fiskens egenskaper.

– Det är viktigt att regelverk kring vattenbruk skapar incitament till både ökad livsmedelsproduktion och miljöhänsyn. Regeringen ser därför fram emot Jordbruksverkets rapport på detta område senare i vår. Vi kan då ta nästa steg och göra det lättare att bedriva vattenbruk i framtiden samtidigt som vi påskyndar att våra miljömål nås, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson i pressmeddelandet.

Här kan du läsa mer om den nationella livsmedelsstrategin.

Både fiskodlare och sportfiskare väntar med spänning hur det ska gå ekonomiskt för de landbaserade fiskodlingarna som gått i täten, eftersom de kan bli vägledande för branschen. Här nedan kan du läsa om satsningen i jämtländska Kall.

Klartecken i Kall – får bygga fiskodling på land

Publicerad: 16 February 2020
Av: Anders Lundin