Just nu:
Annons

Nyheter

5 månader sedan Sverige Anders Lundin
Är regnbågsodling på land den svenska framtidsmodellen? Foto: Nicka Hellenberg
Storsatsning på odlad fisk – frågan är bara var?

Vattenbruk är en attraktiv framtidsbransch som tåls att satsas på. Det är regeringens besked, och har därför beslutat att satsa 7 miljoner kronor årligen 2020–2025 för att skapa förutsättningar för en ökad vattenbruksproduktion. Frågan är bara var det ska ske – och hur det påverkar de vilda fiskbestånden?

Sverige måste i större grad kunna försörja sig själv, och därför har det tagits fram en nationell livsmedelsstrategi. Fiskodling pekas ut som ett givet område att investera i, med målet att få förbättrad tillgång till fisk och skaldjur. Med andra ord: Det ska bli mindre importerad fisk på svenskarnas tallrikar i framtiden.

Sportfiskare och miljövänner som befarar att fiskodling i öppna kassar kommer att vara den bärande modellen, kan nog se ganska förhoppningsfullt på livsmedelsstrategin. Visserligen nämns inte de hårt kritiserade öppna kassarna som en riskfaktor, utan regeringen väljer istället att trycka på innovation och nya modeller.

”Med teknikutveckling och innovation, exempelvis vattenbruk på land, kan produktionen av fisk och andra produkter komma närmare konsumenterna. Odlad fisk är dessutom effektiv i fråga om matproduktion, vilket innebär ett relativt mindre ekologiskt fotavtryck från produktionen”, står det att läsa i pressmeddelandet.

Några av punkterna i målsättningen är:

* Kompetenscentrum för hållbar hantering av vatten i jordbruket – en strategi för en hållbar hantering av vatten i jordbruket ska tas fram.

Avelsarbete på regnbåge – att vidareutveckla och fortsätta avelsarbete på regnbåge för att förbättra den odlade fiskens egenskaper.

– Det är viktigt att regelverk kring vattenbruk skapar incitament till både ökad livsmedelsproduktion och miljöhänsyn. Regeringen ser därför fram emot Jordbruksverkets rapport på detta område senare i vår. Vi kan då ta nästa steg och göra det lättare att bedriva vattenbruk i framtiden samtidigt som vi påskyndar att våra miljömål nås, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson i pressmeddelandet.

Här kan du läsa mer om den nationella livsmedelsstrategin.

Både fiskodlare och sportfiskare väntar med spänning hur det ska gå ekonomiskt för de landbaserade fiskodlingarna som gått i täten, eftersom de kan bli vägledande för branschen. Här nedan kan du läsa om satsningen i jämtländska Kall.

https://www.fiskejournalen.se/klartecken-i-kall-far-bygga-fiskodling-pa-land/

Relaterad nyhet från din region
2 dagar sedan Sverige Robert Westin
Sportfisket är nu godkänt för friskvårdsbidrag. Foto: Robert Westin.
Sportfiske godkänt för friskvårdsbidrag

Efter två färska domar i Högsta förvaltningsdomstolen så konstaterar nu Skatteverket att sportfisket också är godkänt för friskvårdsbidrag.

Nu utökas aktiviteter som kan bekostas av friskvårdsbidraget. Dom nya domarna innebär att sportfiske och andra naturupplevelser ingår. Bidraget kan användas för startavgifter i fisketävlingar, hyra av fiskeutrustning, kursavgifter och fiskekort.

– Äntligen! Att sportfiske är en friskvårdsaktivitet har det aldrig varit någon tvekan om för oss 1.6 miljoner svenskar som fiskar varje år. Det är nu mycket glädjande att äntligen få beskedet att kostnaden för fiskekort är berättigade till bidrag, säger Thomas Abrahamsson som driver iFiske.se, till Fiskejournalen.

Nytt är också att mer avancerade kurser ingår. Att deltagaren tränar sina färdigheter är inget hinder för skattefritt friskvårdsbidrag, så länge aktiviteten också ger motion. Det är inte heller något hinder att det krävs särskild utrustning, om den går att låna eller hyra.

– Många fler aktiviteter kan nu ge friskvårdsbidrag. Nu gäller det även fritidsaktiviteter med inslag av motion. Det centrala är att motion skall ingå. Om man hyr en fiskeguide för ett fiske i fjällen så ingår motion efter som att man vandrar efter vattendraget. Men om man hyr en fiskeguide där man sitter i en båt en hel dag så är min bestämda uppfattning att motion inte ingår och då kan man inte heller använda friskvårdbidraget, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till Fiskejournalen.

Friskvårdsbidraget kan inte användas för att köpa utrustning eller för att betala personliga medlemsavgifter i föreningar eller andra sammanslutningar.

Det kan heller inte användas för att hyra redskap för aktiviteter på egen hand, alltså om man organiserar fisket själv. Men om man köper en organiserad aktivitet där motion ingår så får man använda friskvårdsbidraget, till exempel vid en fiskekurs eller ett guidat fiske där vandring ingår.

Du kanske även gillar detta