Just nu:
Annons

Nyheter

3 månader sedan Sverige Anders Lundin
Hemma är bäst. Henrik Stale från Kalmar med sin borre på hela 2,53 kilo. Foto: Privat
Största borren hittills i år – fick byta våg för att dubbelkolla

Henrik Stale är en erfaren storfiskjägare där armarna är vana att lyfta betydligt tyngre än 2,53 kilo. Men hans abborre är en av de häftigaste fiskarna 2020, både för honom själv och oss på Fiskejournalen.

Väldigt få svenska abborrar över 2,5 kilo rapporteras in varje år, och den här gången var det alltså Henrik Stale som fick ett minne för livet.

Skådespelet ägde rum 30 mars i hans hemmavatten Kalmarsund, där han efter en veckas sjukdom fick lufta vingarna i skärgården en stund. Det började med några fina abborrar mellan 1500 gram och 1790 gram, innan det alltså var dags för drömfisken att göra entré.

Han släpade jiggen längs botten när det plötsligt blev stumt, och första tanken var att det handlade om en felkrokad brax eftersom det var så extremt tungt.

Storborren togs i en eka!

Väl i håven så inser han att det personliga rekordet är pulvriserat, och att det troligtvis rör sig om en av de största abborrarna som tagits i Kalmarsund. 53 centimeter, 2,53 kilo och 41 centimeter runt magen. Henrik bytte även våg för att kontrollera så att vikten verkligen stämde.

– Egentligen ligger ju gäddor varmast om hjärtat och där finns ett gäng som hamnar högt. Men visst är detta en av mina främsta fiskar och största upplevelser, säger Henrik till Fiskejournalen.

Efter återutsättningen var han för skakig för att ens kunna fortsätta fisket, och rodde i stället hem nöjd och lätt chockad över upplevelsen. Henrik poängterar dock att det är själva äventyret som gör fisket.

– Jag uppskattar alla fiskar och fångster. Det är inte bara storleken som avgör upplevelsen, även om det är en extra dimension, hälsar en glad fångstman.

Nu stänger det rikskända fisket i Kalmarsund under april och maj, och som vi redan konstaterat så har det kanske aldrig fångats så många 2-kilosabborrar som den här säsongen. Här nedan lanseras en av teorierna till det:

Megafisk för Mattis – därför tror han fler drömborrar fångas

Relaterad nyhet från din region
2 dagar sedan Sverige Robert Westin
Sportfisket är nu godkänt för friskvårdsbidrag. Foto: Robert Westin.
Sportfiske godkänt för friskvårdsbidrag

Efter två färska domar i Högsta förvaltningsdomstolen så konstaterar nu Skatteverket att sportfisket också är godkänt för friskvårdsbidrag.

Nu utökas aktiviteter som kan bekostas av friskvårdsbidraget. Dom nya domarna innebär att sportfiske och andra naturupplevelser ingår. Bidraget kan användas för startavgifter i fisketävlingar, hyra av fiskeutrustning, kursavgifter och fiskekort.

– Äntligen! Att sportfiske är en friskvårdsaktivitet har det aldrig varit någon tvekan om för oss 1.6 miljoner svenskar som fiskar varje år. Det är nu mycket glädjande att äntligen få beskedet att kostnaden för fiskekort är berättigade till bidrag, säger Thomas Abrahamsson som driver iFiske.se, till Fiskejournalen.

Nytt är också att mer avancerade kurser ingår. Att deltagaren tränar sina färdigheter är inget hinder för skattefritt friskvårdsbidrag, så länge aktiviteten också ger motion. Det är inte heller något hinder att det krävs särskild utrustning, om den går att låna eller hyra.

– Många fler aktiviteter kan nu ge friskvårdsbidrag. Nu gäller det även fritidsaktiviteter med inslag av motion. Det centrala är att motion skall ingå. Om man hyr en fiskeguide för ett fiske i fjällen så ingår motion efter som att man vandrar efter vattendraget. Men om man hyr en fiskeguide där man sitter i en båt en hel dag så är min bestämda uppfattning att motion inte ingår och då kan man inte heller använda friskvårdbidraget, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till Fiskejournalen.

Friskvårdsbidraget kan inte användas för att köpa utrustning eller för att betala personliga medlemsavgifter i föreningar eller andra sammanslutningar.

Det kan heller inte användas för att hyra redskap för aktiviteter på egen hand, alltså om man organiserar fisket själv. Men om man köper en organiserad aktivitet där motion ingår så får man använda friskvårdsbidraget, till exempel vid en fiskekurs eller ett guidat fiske där vandring ingår.

Du kanske även gillar detta