Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

2 månader sedan Sverige
Hemma är bäst. Henrik Stale från Kalmar med sin borre på hela 2,53 kilo. Foto: Privat
Största borren hittills i år – fick byta våg för att dubbelkolla

Henrik Stale är en erfaren storfiskjägare där armarna är vana att lyfta betydligt tyngre än 2,53 kilo. Men hans abborre är en av de häftigaste fiskarna 2020, både för honom själv och oss på Fiskejournalen.

Väldigt få svenska abborrar över 2,5 kilo rapporteras in varje år, och den här gången var det alltså Henrik Stale som fick ett minne för livet.

Skådespelet ägde rum 30 mars i hans hemmavatten Kalmarsund, där han efter en veckas sjukdom fick lufta vingarna i skärgården en stund. Det började med några fina abborrar mellan 1500 gram och 1790 gram, innan det alltså var dags för drömfisken att göra entré.

Han släpade jiggen längs botten när det plötsligt blev stumt, och första tanken var att det handlade om en felkrokad brax eftersom det var så extremt tungt.

Storborren togs i en eka!

Väl i håven så inser han att det personliga rekordet är pulvriserat, och att det troligtvis rör sig om en av de största abborrarna som tagits i Kalmarsund. 53 centimeter, 2,53 kilo och 41 centimeter runt magen. Henrik bytte även våg för att kontrollera så att vikten verkligen stämde.

– Egentligen ligger ju gäddor varmast om hjärtat och där finns ett gäng som hamnar högt. Men visst är detta en av mina främsta fiskar och största upplevelser, säger Henrik till Fiskejournalen.

Efter återutsättningen var han för skakig för att ens kunna fortsätta fisket, och rodde i stället hem nöjd och lätt chockad över upplevelsen. Henrik poängterar dock att det är själva äventyret som gör fisket.

– Jag uppskattar alla fiskar och fångster. Det är inte bara storleken som avgör upplevelsen, även om det är en extra dimension, hälsar en glad fångstman.

Nu stänger det rikskända fisket i Kalmarsund under april och maj, och som vi redan konstaterat så har det kanske aldrig fångats så många 2-kilosabborrar som den här säsongen. Här nedan lanseras en av teorierna till det:

Megafisk för Mattis – därför tror han fler drömborrar fångas

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige
I området kring Stavreströmmen lufsar det en björn just nu.
Varning för björn vid känd fiskesträcka

Gimån i Jämtland är en av landets mest populära fiskeälvar. Just nu är det inte bara ivriga flugfiskare som patrullerar längs stranden, utan även en björn.

Det är Övre Gimåns Fiskevårdsområde som skickar ut en varning till både fiskare och andra besökare i området. Det har nämligen påträffats färsk björnspillning efter den gula sträckan i Gimån nedströms Gimårasten, och björnen har även varit uppe vid sjönacken på den västra sidan.

”Var försiktig. För att minska risken för dig/er så lämna absolut ingen mat framme vid vindskydden eller på annat sätt så att björnen får vittring på det. Rapportera till oss om du ser något”, hälsar Övre Gimåns Fiskevårdsområde.

Tillsynsperson den här helgen är Hans Nordin och han nås på 070-380 48 75. Nästa vecka är det Staffan Nilsson som har fisketillsynen, 070–1303844.

Du kanske även gillar detta