Just nu:
Annons

Nyheter

5 år sedan Sverige Maria Ålander
En isande kall dag på en Malgomajs is, gav utdelning i form av en röding på 8080 gram. Foto: Christian Lundberg
Största isfiskade rödingen någonsin

Ragna Asproths röding på 8080 gram är den största isfiskade rödingen någonsin i Sverige, meddelar Nicka Hellenberg från Sportfiskarnas Storfiskregister.
Av de rödingar som finns i registret hittills, Ragnas ej inräknad, är bara elva stycken över åtta kilo. Ingen av dessa är fångad från isen.
– Detta gör hennes praktröding till den största isfiskade någonsin, säger Nicka Hellenberg.

I sjön Malgomaj finns djuphålor som är 148 meter djupa.

De flesta rödingar på topplistan är trollingfångade. Den absolut största och det svenska rekordet ligger på 10,83 kilo och är fångad på båtpimpel/vertikalfiske. Den fångades 2007 i augusti i Landösjön, av Åke Öhman, Orrviken.
Ragnas röding fångades på sjön Malgomaj, en djup förkastningssjö i Västerbotten. Sjön är fem mil lång och bottnen ser ut som ett fjällandskap. I Malgomaj finns djuphålor som är 148 meter djupa. Här nere gömmer sig med säkerhet ett och annat storsjöodjur.

Relaterad nyhet från din region
9 minuter sedan Sverige Robert Westin
Markägaren Peter Gerdtsson kör fram natursingel med sin Lamborghinitraktor till en av de nya lekbottnarna i Ståstorpsån. Foto: Ebbe Berglund
Ståstorpsån restaureras

En av de så kallade Trelleborgsåarna, Ståstorpsån, ska restaureras på initiativ av markägarna i ett nystartat vattenvårdsprojekt. Enligt Sportfiskarna är planen att hela vattendraget ska återställas.

Ståstorpsån utgör tillsammans med de övriga vattendragen kring Trelleborg grundbulten för ett av landets bästa kustfisken efter havsöring. Vattendragen är mycket produktiva men samtidigt hårt påverkade av olika former av markanvändning. Nu skall dom återställas.

Hela vattendraget ska återställas genom bland annat anläggande av svämzoner och våtmarker. I projektet skall också lek- och uppväxtområden för fisk återställas.

Först ska en visningssträcka iordningställas. Detta görs för att ge en bild av hur vattendraget kommer att se ut när restaureringen är klar.

Sportfiskarna är nu i full färd med att, tillsammans med markägaren, anlägga lekbottnar och uppväxtmiljöer för främst havsöring. Sammanlagt kommer mellan 50 och 100 ton sten och lekgrus att läggas ut. Det kommer även att läggas ut död ved och i höst kommer plantering av al och andra trädslag att göras.

Du kanske även gillar detta