Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Fiskejournalen
Största på Åland

Den största spöfångade gäddan på Åland? Ja, den upplysningen fick i alla fall Klas Norberg när han landat megapjäsen på 122 centimeter.
Klas, eller Klabbe som han kallas, bor i vackra Äppelbo men hade dragit iväg till Åland för att fiska gädda.
Det sitter ofta hemgjorda beten på när Klabbe fiskar och den här gången var det en Klabbeglider som var i aktion.
”Vi kom in i en vik med spegelblankt vatten. Dängde iväg min egentillverkade Klabbeglider och smack, där satt den”, skriver Klabbe i anmälan till 100-klubben.
Drillningen blev inte särskilt dramatiskt, utan efter cirka fem minuter kunde Klabbe lyfta in madamen för mätning. Måttbandet visade 122 sköna centimeter och därefter fick gäddan återvända till sin spegelblanka vik.
Svenne Andersson

En imponerande lång gädda, hela 122 centimeter, lurades av en Klabbeglider.

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Robert Westin
Sportfiskarna är starkt kritiska mot det pelagiska sillfisket i Östersjön.
Sportfiskarna är starkt kritiska mot det pelagiska sillfisket i Östersjön

Fiskejournalen rapporterade tidigare att MSC-certifieringen av det pelagiska sillfisket i Östersjön har fått stor kritik. Nu går även organisationen Sportfiskarna ut med ett tydlig ställningstagande i frågan.

Omfattande rapporter om bristande tillgång av strömming i kombination av varning från flera forskare gör att Sportfiskarna anser att det pelagiska sill- och strömmingsfisket inte kan ses som hållbart.

Sportfiskarna skriver bland annat följande på sin hemsida:

Sportfiskarna vill flytta ut gränsen för storskalig trålning till 12 sjömil längs hela den svenska Östersjökusten. Detta är ett krav som organisationen har drivit under flera år.

Vi vill flytta ut gränsen för storskalig trålning till 12 sjömil längs hela den svenska östersjökusten. Detta är ett krav vi drivit under flera år.

Vi kräver vidare att det införs fredningsområden för att skydda strömmingen i dess övervintringsområden.

Att det pelagiska fisket blivit certifierat enligt MSCs standard är djupt olyckligt. Vi kommer snarast att med MSC ta upp en diskussion om deras certifieringsprocess så att vi i framtiden, som sportfiskare och konsumenter, kan förlita oss på att en certifiering av ett fiske verkligen innebär ett hållbart fiske.”

Här kan man läsa Sportfiskarnas ställningstagande i sin helhet.

Du kanske även gillar detta