Just nu:
Annons

Nyheter

2 månader sedan Sverige Anders Lundin
Skarven slukar mycket havsöring i Hälsingland. Foto: Leif Gunnarsson
Största skarvkolonin slår ut fisket: ”En katastrof”

Hopp har vänts till fullständig förtvivlan i Ljusne Sportfiskeklubb. Deras insatser för att främja fisket slås i spillror av landets största skarvkoloni som etablerat sig vid Hälsinglands kust.

Det är Thomas Thyr i Ljusne Sportfiskeklubb som skickar ut ett nödrop till myndigheter, politiker och andra aktörer. Enligt honom kan det redan vara för sent att återställa balansen i kustområdet vid Ljusnans utlopp, där skarven etablerat sig i stor skala.
– Det går åt helt fel håll. Genom åren har vi haft ett väldigt bra fiske, men sedan skarven kom så har det dykt och blivit ett fullständigt haveri, säger Thomas Thyr till Fiskejournalen.

Det har redan beviljats skyddsjakt på 1 000 skarvar i området, men enligt honom så räcker inte det på långa vägar.
– Det är 20 000 skarvar ute på öarna, och att skjuta av 1 000 stycken hjälper föga när det kanske föds 5 000–7 000. 

Enligt honom går fåglarna väldigt hårt åt bland annat havsöring och abborre, alltså de fiskar som rör sig efter kusten. Laxen som planteras ut klarar sig något bättre eftersom den sticker ut till havs relativt snabbt. 

Thomas berättar också att skarven börjat söka sig inåt i landet till sjöar längs Ljusnan. Själv har han dock ingen lösning på situationen.
– Jag tror som sagt att det redan gått för långt. Men på något sätt måste vi få till en fredad zon kring älvmynningen, kanske genom att skrämma bort skarvarna på något sätt när de kommer i mars. Det måste fram en plan nu, vädjar en förtvivlad Thomas Thyr.

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Holm
Bild från tonfiskprojektet 2017, när en av de stora tonfiskarna drillas. Foto: Martin Falklind
Tonfiskar siktade utanför Varberg

Under torsdagen observerade en av Fladenbåtarna, som var ute för att fiska makrill, flera blåfenade tonfiskar vid Lilla Middelgrund.

Det var gänget på Falkskär II som fick göra den häftiga observationen när de fiskade makrill vid Lilla Middelgrund, utanför Varberg. Vid 17-tiden dök plötsligt tonfisk upp och avbröt makrillfisket. Alexander Oriz var kapten under turen.

– Däcksman och två kunder såg tydligt en stor tonfisk som var uppe med hela kroppen över ytan cirka 150 meter från båten. Utöver detta observerade jag samtidigt tre stora plask i samma område, berättar Alexander Oriz till Fiskejournalen.

I området fanns ovanligt stora mängder sill, en mängd som han noterar vara unik för i år. Sillstimmen lockar också till sig stora mängder måsar vilket kan vara värt att hålla utkik efter till havs – då kan tonfisken finnas i närheten.

Längden på den hoppande tonfisken uppskattas till 2-2,5 meter. Observationen under torsdagen är inte den första för året.

– Detta är andra gången vi siktar tonfisk utanför Varberg. Den 27/6 siktade jag ett par hoppande tonfiskar endast några sjömil utanför Varberg, på väg ut till Middelgrund, säger Alexander Oriz till Fiskejournalen.

Årets tonfiskprojekt på västkusten, då tonfisk fångas och märks i forskningssyfte genom SLU, drar igång den 22 augusti och beräknas pågå ett par veckor beroende på väder och hur många tonfiskar de anmälda teamen lyckas märka.

Du kanske även gillar detta