Just nu:
Annons

Nyheter

7 månader sedan Sverige Anders Lundin
Havs- och vattenmyndigheten har fått uppdraget att utreda ett stopp för bottentrålning. Foto: Getty Images
Stort steg mot förbud av bottentrålning i Sverige

Regeringen har varit aktiv med åtgärder att skydda havet den senaste tiden. Förra veckan skrev Sverige på avtalet om att bilda internationella havsreservat, och nu tas ett steg mot att stoppa bottentrålning på svenskt vatten.

Regeringen har nämligen gett uppdraget åt Havs- och vattenmyndigheten att utreda ett generellt stopp för bottentrålning i svenska marina skyddade områden. Ett stopp för bottentrålning, med begränsade undantag, skapar förutsättningar att stärka den biologiska mångfalden och utveckla det hållbara fisket, anser regeringen enligt ett pressmeddelande.

– Det är viktigt att vi skapar fredade platser i havet, där fiskar kan växa och fortplanta sig. Ett generellt förbud för bottentrålning i skyddade områden bidrar till det och är ett viktigt steg framåt för att skapa livskraftiga bestånd, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin.

I nuläget varierar förutsättningarna för att reglera bottentrålning, beroende på om fisket sker innanför eller utanför den så kallade trålgränsen. Innanför trålgränsen är trålfiske i dag förbjudet i Havs- och vattenmyndighetens föreskrifter. I föreskrifterna finns dock flera undantag från förbudet och dessa ska myndigheten sammanställa och beskriva enligt uppdraget.

Havs- och vattenmyndigheten ska lämna förslag till ändringar i den nationella fiskelagstiftningen senast den 1 september 2020. Senast den 31 december 2020 ska myndigheten även redovisa hur ett generellt stopp kan tillämpas även på utländska fiskefartyg.

Läs även om detta beslut:

https://www.fiskejournalen.se/sverige-signerar-havsskyddet-tvartemot-norge-och-island/

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Holm
Håll utkik efter den stulna båten. Foto: Privat
Efterlysning: Sportfiskebåt stulen

En välutrustad sportfiskebåt stals i Tumba söder om Stockholm mellan den 31 juli och 10 augusti, och nu uppmanas sportfiskare hålla utkik och komma med tips.

Modellen är en Mako 19 CPX med en 200 hk Evinrude och stals stående på en trailer med registreringsnummer YDE604 hemma hos ägaren i Tumba. Båten är försedd med dekaler på sidorna där det står Team Sportfiskeprylar. Båtens skrovnummer är US-BUJ95672E717 och den är av 2017 årsmodell. Motorn har motornummer 05498527 och är av 2018 års modell. Värdet på båten uppskattas till 600 000 kronor.

Tips lämnas via Larmtjänst.

Du kanske även gillar detta