Strane å: Succéån som slapp sitt kraftverk

Sportfiskarna får drygt 4 miljoner Postkodstiftelsen. Foto: Andreas Hamnered

Det olagliga kraftverket i Strane å är sedan länge jämnat med marken. Tur är det, för både Orustbor och havsöringar. Nu kan man vandra längs den vackra ån och åter se fiskar leka i gruset. – I år är ett rekordår både vad gäller antal och storlek. Dessutom är leken väldigt lång och pågår faktiskt fortfarande, säger Andreas Hamnered, en av många som arbetat med restaurering av ån.

Minns ni den dramatiska historien om kraftverksbygget i Strane å 2012? Plötsligt var ån blockerad av ett kraftverk och vattnet leddes vidare till ett livlöst dike. Byggprojektet ifrågasattes och ägaren hänvisade till en urgammal vattendom. Den som protesterade först, och högljuddast, var Fiskejournalens medarbetare Anders Nicander. Det gav resultat och tingsrätten dömde ägaren till höga böter efter att länsstyrelsen anmält honom för miljöbrott.
Anders minns händelsen väl och är förstås glad över att ån nu är full av öringar.

– Tanken att bygga vattenkraftverk i små vattendrag bottnar djupt i en syn på naturen som endast är till för kortsiktiga mänskliga behov och önskemål. Samma attityd har gjort att Västerhavet tillhör de mest utfiskade i världen, säger han.

”Utvecklingen i Strane å är jättespännande och visar tydligt att fiskevård fungerar”

Så fort kraftverket revs hittade fisken tillbaka och sedan dess har mängder av insatser gjorts för att öringen ska trivas.
– Vi har tagit bort gamla hinder för att återskapa det gamla flödet och dessutom lagt ut mängder med grus. Det har gjort att öringen nu har kilometervis av leksträcka. Utvecklingen i Strane å är jättespännande och visar tydligt att fiskevård fungerar, understryker Niclas Åberg, projektledare för 8-fjordar och västerhavskonsulent på Sportfiskarna.

Han får medhåll av Andreas Hamnered, som varit delaktig i många av de insatser som Niclas nämner. Dessutom bor han i området och kan nästan dagligen följa öringens lekbestyr.

”Så här tätt med öring har jag aldrig sett i ån…”

– Det är fortfarande fullt med öringar i ån, trots att leken började i mitten av oktober. Många är omkring 50-60 centimeter så det är riktigt fin fisk. Så här tätt med öring har jag aldrig sett i ån och en del fiskar leker på nya ställen. Det känns fantastiskt att våra insatser har gett så bra resultat, berättar han.

Med en så stor uppvandring kunde man kanske förvänta sig att även kustfisket efter öring, som nu är avslutat för säsongen, har varit bra. Men det håller inte Andreas med om.
– Jag har fiskat mycket i närområdet och har faktiskt haft en av mina sämsta säsonger, så det är lite märkligt. Det är förstås svårt att veta varför, men jag har märkt att det knappast funnits några räkor i vattnet. Både pung- och tångräkorna verkar ha försvunnit. Det tror jag kan ha påverkat öringen och fått dem att välja andra plaster, gissar Andreas.

Blev du sugen på att besöka Strane å och titta på den livliga leken? Här finns i så fall lite tips!

Hans Hällman

Publicerad: 27 November 2017
Av: Hans Hällman

Intressanta fiskeprylar från vår butik: