Just nu:
Annons

Nyheter

2 månader sedan Sverige Anders Lundin
Det märks ett ökat intresse för Hårkan och andra vatten i mellersta Sverige. Foto: Anton Alsander
Stugor och fisken stängs – ökat tryck på andra områden

Det är många sportfiskare som tvingas möblera om sina semesterplaner på grund av pandemin. Vissa destinationer märker ett ökat tryck – och i andra änden väljer flera aktörer att stänga fisket helt.

Fiskejournalen har redan berättat om att laxfisken i Norrbotten stängs på grund av direktiven kring coronaviruset, och nu väljer även Länsstyrelsen i Dalarna att agera inom områden som de upplåter.

Den kvoterade flugfiskesträckan i Storån, som skulle öppnat 6 juni, stängs fram till den 20 juni. Även Länsstyrelsens stugor vid Hävlingen och på övriga platser i dalafjällens naturreservat hålls fortsatt stängda, åtminstone fram till den 20 juni.

Hur det blir längre fram i sommar återstår att se.

– I dagens läge med en pandemi har vi som myndighet ett stort ansvar att verka för de restriktioner om att begränsa resande som finns tagna av Regeringen och Folkhälsomyndigheten. Våra fjällstugor och fisket i Storån är omtyckta resmål med besökare från hela landet men vi upplever att det finns en stor förståelse för beslutet i den här speciella situationen, säger Björn Forsberg, avdelningschef vid Länsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Hur många som kommer att följa direktiven om att inte åka längre än 1–2 timmar hemifrån på semestern återstår att se. En lägeskoll som Fiskejournalen gjort tyder på att intresset för att fiska i Jämtland/Härjedalen har ökat inför sommaren, sedan exempelvis Norge stängde gränserna. Aktörer som vanligtvis har en stor andel utländska gäster vittnar dock om en stor osäkerhet, eftersom många bokat av sina Sverigeresor.

Fiskejournalens råd är att dubbelkolla med de destinationer som ni planerat att åka till, och vad som gäller utifrån de senaste direktiven. Även Svenska Turistföreningen har gått ut med information kring vad som gäller i deras fjällstugor, bland annat att de bara tar emot ett visst antal besökare samtidigt.

Läs våra tips nedan:

Lite folk och mycket fisk – här är norra ”hemesterlistan”

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Robert Westin
Stören är mycket ovanlig i svenska vatten. Foto: Lena Palm.
Sensationellt fynd av rysk stör

Den 24 juni gjorde Lena Palm och Tomas Torvaldsson en märklig upptäckt när de vittjade sina flundragarn. Fyndet gjordes på sex-åtta meters djup i Sandvik, strax utanför Tärnö i Karlshamn.

I nätet fanns en ovanlig fisk som de bedömde som en stör. Den var cirka 50 centimeter lång och vägde uppskattningsvis 1,5–2 kilo. Efter bild- och videogranskning så kunde forskaren Jörn Gessner konstateras att det var en rysk stör, Acipenser gueldenstaedtii, rapporterar P4 Blekinge.

Den ryska stören är ovanlig i svenska vatten. Den har endast observerats ett fåtal gånger i Västerhavet samt längst efter de södra kusterna. Arten har sin naturliga utbredning i Kaspiska- och Svarta havet inklusive dom tillrinnande floderna.

– Rysk stör är en extremt sällsynt gäst i svenskt vatten med endast ett fåtal tidigare fynd, säger Markus Forslund, avdelningschef på Natur & Klimat på Länsstyrelsen Blekinge.

Den ryska stören uppträder dock ibland i andra europeiska vattendrag, oftast på grund av rymning eller avsiktlig utplantering.

Stören som Lena och Tomas fångade släpptes tillbaka i vattnet igen, så den kunde simmade vidare på nya äventyr.

Du kanske även gillar detta