Just nu:
Annons

Nyheter

3 månader sedan Sverige Anders Lundin
Det märks ett ökat intresse för Hårkan och andra vatten i mellersta Sverige. Foto: Anton Alsander
Stugor och fisken stängs – ökat tryck på andra områden

Det är många sportfiskare som tvingas möblera om sina semesterplaner på grund av pandemin. Vissa destinationer märker ett ökat tryck – och i andra änden väljer flera aktörer att stänga fisket helt.

Fiskejournalen har redan berättat om att laxfisken i Norrbotten stängs på grund av direktiven kring coronaviruset, och nu väljer även Länsstyrelsen i Dalarna att agera inom områden som de upplåter.

Den kvoterade flugfiskesträckan i Storån, som skulle öppnat 6 juni, stängs fram till den 20 juni. Även Länsstyrelsens stugor vid Hävlingen och på övriga platser i dalafjällens naturreservat hålls fortsatt stängda, åtminstone fram till den 20 juni.

Hur det blir längre fram i sommar återstår att se.

– I dagens läge med en pandemi har vi som myndighet ett stort ansvar att verka för de restriktioner om att begränsa resande som finns tagna av Regeringen och Folkhälsomyndigheten. Våra fjällstugor och fisket i Storån är omtyckta resmål med besökare från hela landet men vi upplever att det finns en stor förståelse för beslutet i den här speciella situationen, säger Björn Forsberg, avdelningschef vid Länsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Hur många som kommer att följa direktiven om att inte åka längre än 1–2 timmar hemifrån på semestern återstår att se. En lägeskoll som Fiskejournalen gjort tyder på att intresset för att fiska i Jämtland/Härjedalen har ökat inför sommaren, sedan exempelvis Norge stängde gränserna. Aktörer som vanligtvis har en stor andel utländska gäster vittnar dock om en stor osäkerhet, eftersom många bokat av sina Sverigeresor.

Fiskejournalens råd är att dubbelkolla med de destinationer som ni planerat att åka till, och vad som gäller utifrån de senaste direktiven. Även Svenska Turistföreningen har gått ut med information kring vad som gäller i deras fjällstugor, bland annat att de bara tar emot ett visst antal besökare samtidigt.

Läs våra tips nedan:

Lite folk och mycket fisk – här är norra ”hemesterlistan”

Relaterad nyhet från din region
18 timmar sedan Sverige Anders Holm
Håll utkik efter den stulna båten. Foto: Privat
Efterlysning: Sportfiskebåt stulen

En välutrustad sportfiskebåt stals i Tumba söder om Stockholm mellan den 31 juli och 10 augusti, och nu uppmanas sportfiskare hålla utkik och komma med tips.

Modellen är en Mako 19 CPX med en 200 hk Evinrude och stals stående på en trailer med registreringsnummer YDE604 hemma hos ägaren i Tumba. Båten är försedd med dekaler på sidorna där det står Team Sportfiskeprylar. Båtens skrovnummer är US-BUJ95672E717 och den är av 2017 årsmodell. Motorn har motornummer 05498527 och är av 2018 års modell. Värdet på båten uppskattas till 600 000 kronor.

Tips lämnas via Larmtjänst.

Du kanske även gillar detta