Just nu:
Annons

Nyheter

8 månader sedan Sverige Anders Lundin
Tvåtaktsmotorer kan förbjudas, är beskedet från Transportstyrelsen.
Stulna båtmotorer hittades – tack vare vovve och sändare

Fiskejournalen har i flera omgångar berättat om stölder av båtmotorer, och hur både polis och ägare oftast hamnar på efterkälken i jakten. Men i detta fall hann lagens arm ifatt tjuvarna – tack vare en flitig polishund.

Det är polisen i Halland som meddelat att de hittat sju stycken båtmotorer i Särö, som bland annat stulits några dagar tidigare i Fjällbacka. Oftast hinner ligorna ta med sig tjuvgodset utomlands, men tack vare flitiga och kreativa aktörer så kunde båtmotorerna spåras upp. En av ägarna till de stulna motorerna hade nämligen installerat en liten gps-sändare i sin motor, som skickade koordinater som visade ungefär var den fanns.

När polisen kom till det aktuella området så skickade de ut sin allra bästa spårare – nämligen den specialtränade polishunden Listra. Hon kunde snabbt nosa upp skjulet där stöldgodset var gömt, och väl på plats så kunde poliserna konstatera att det fanns sju båtmotorer på plats, till ett värde av 600 000 kronor.

Dagens tips blir alltså att montera gsp-sändare i era dyrgripar – samt att givetvis låsa in dem i säkert förvar när de inte används.

Läs mer om stölder av båtmotorer nedan:

Tusentals båtmotorer stjäls – branschen har fått nog

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Robert Westin
Torsken är en populär sportfisk. Kommer Havs- och vattenmyndighetens förslag att räcka? Foto: Anders Holm
Ytterligare förslag skall hjälpa torsken

Läget för den svenska torsken är allvarligt och så har det varit under en längre period. Nu har Havs- och vattenmyndigheten kommit med ytterligare förslag om hur torsken skall kunna räddas.

Fiskejournalen har vid flertalet tillfällen rapporterat att statusen för torsken i Östersjön är dålig. Det finns ett undantag i utveckling. Det är för torskbeståndet kring Ålandshav.

Även torskbestånden som finns vid Västkusten är hotade. Havs- och vattenmyndigheten föreslår nu flera olika åtgärder för att hjälpa den svenska torsken på traven.

– Förslagen handlar om att komma till rätta med den mångfald av bakomliggande orsaker, som gör att torsken mår så dåligt. Det handlar både om förslag som kan ge snabba resultat och förslag som kan komma åt underliggande problem så som klimatförändringar och döda havsbottnar, säger statssekreterare Gunvor G Ericson till SVT.

Några av förslagen är skonsammare fiske, åtgärder mot övergödning, minska förekomsten av spöknät och att minska skarv- och sälbeståndet i områden där torsken är svag.

Du kanske även gillar detta