Just nu:
Annons

Nyheter

3 månader sedan Sverige Anders Lundin
Experter slår larm om att sillen och strömmingen snart är slut i Östersjön. Foto: Tobias Dahlin
Supertrålare slukar sillstimm: ”Katastrofala följder”

Nu samlas strömmingen i stim och söker sig mot Östersjökusten för att leka. Då passar det storskaliga yrkesfisket på – och har hittills i år tagit upp 370 gånger så mycket strömming som Stockholms yrkesfiskare tillsammans.

Det är sajten Mitti.se som uppmärksammar det pågående storskaliga fisket utanför Stockholms skärgård. De har intervjuat länsfiskekonsulenten Henrik C Andersson, som befarar att ekosystemet i skärgården kan kollapsa på grund av yrkesfisket.

– Under den senaste månaden har det varit intensivt storskaligt industrifiske precis i anslutning till skärgården. De riktar sitt fiske mot stimmen innan de går in i skärgården för att föröka sig. Det här får katastrofala följder för hela skärgården, säger han till Mitti.se.

Enligt statistik från Havs- och vattenmyndighetens så har supertrålarna under 2020 tagit upp 370 gånger mer strömming än Stockholms yrkesfiskare tillsammans – och det hela sker inom lagens ramar.

– Industritrålarna utgör ett direkt hot inte bara mot strömmingen utan mot hela ekosystemet i Stockholms skärgård, varnar Henrik C Andersson.

Läs hela artikeln med honom här!

Läs även om det pressade gäddbeståndet kring Stockholm:

2 300 fångade gäddor – bara åtta stycken över metern

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Holm
Bild från tonfiskprojektet 2017, när en av de stora tonfiskarna drillas. Foto: Martin Falklind
Tonfiskar siktade utanför Varberg

Under torsdagen observerade en av Fladenbåtarna, som var ute för att fiska makrill, flera blåfenade tonfiskar vid Lilla Middelgrund.

Det var gänget på Falkskär II som fick göra den häftiga observationen när de fiskade makrill vid Lilla Middelgrund, utanför Varberg. Vid 17-tiden dök plötsligt tonfisk upp och avbröt makrillfisket. Alexander Oriz var kapten under turen.

– Däcksman och två kunder såg tydligt en stor tonfisk som var uppe med hela kroppen över ytan cirka 150 meter från båten. Utöver detta observerade jag samtidigt tre stora plask i samma område, berättar Alexander Oriz till Fiskejournalen.

I området fanns ovanligt stora mängder sill, en mängd som han noterar vara unik för i år. Sillstimmen lockar också till sig stora mängder måsar vilket kan vara värt att hålla utkik efter till havs – då kan tonfisken finnas i närheten.

Längden på den hoppande tonfisken uppskattas till 2-2,5 meter. Observationen under torsdagen är inte den första för året.

– Detta är andra gången vi siktar tonfisk utanför Varberg. Den 27/6 siktade jag ett par hoppande tonfiskar endast några sjömil utanför Varberg, på väg ut till Middelgrund, säger Alexander Oriz till Fiskejournalen.

Årets tonfiskprojekt på västkusten, då tonfisk fångas och märks i forskningssyfte genom SLU, drar igång den 22 augusti och beräknas pågå ett par veckor beroende på väder och hur många tonfiskar de anmälda teamen lyckas märka.

Du kanske även gillar detta