Just nu:
Annons

Nyheter

6 månader sedan Sverige Mathias Arnham
Missa inte Oscar Trowalds historiska nedslag. Sveriges tio viktigaste storgäddor ska summeras.
Sveriges 10 viktigaste storgäddor

Sportfiskarnas Oscar Trowald har lagt ner omåttliga mängder tid på att gräva fram intressanta fakta som rör de storgäddor som fångats inom Sveriges gränser. Nu tar han steget upp på Fiskejournalens stora scen på årets sportfiskemässa, för att berätta om de tio viktigaste gäddorna i Sveriges historia.

Oscar har under flera år skrivit artiklar och hållit föredrag som tecknar en svensk gäddfiskehistoria. Han har fokuserat på de största fiskarna, de unika arenorna och de sportfiskare som har utmärkt sig alldeles särskilt i svenskt specimengäddfiske sedan 1970-talet fram till idag.

– Mitt föredrag blir en personlig tolkning av de mest betydelsefulla storgäddorna i svensk gäddfiskehistoria. Fångsterna som öppnade upp för nya fiskevatten, nya måttstockar, nya metoder och en förnyad syn på hur en riktigt stor gädda faktiskt ser ut. Förhoppningsvis klarar föredraget av att hålla ett sunt minimimått på 17 kg, sammanfattar Oscar.

Förhoppningsvis klarar föredraget av att hålla ett sunt minimimått på 17 kg, sammanfattar Oscar.

Boka din plats redan idag – biljetter hittar du här.

Oscar Trowald står på Fiskejournalens stora scen fredagen den 20 mars klockan 13:00-13:20 och lördagen den 21 mars klockan 10:00-10:20.

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Tove Ahlander med sin 90 centimeter långa gös. Foto: Privat
Blixtar och dunder – då small det till ordentligt för Tove

Tove Ahlander tillhör landets flitigaste gösfiskare, med många stora exemplar på sitt samvete. Hur tung hennes senaste fisk var går dock inte att säga eftersom vågen typiskt nog var trasig …

Det var absolut ingen rekordfisk på något sätt – men visst är det ändå typisk att storgösen hugger när varken vågen eller kamerastativet fungerar. Men minst sagt hyfsad var den, och bilden blev tillräckligt bra för att läsarna ska kunna bilda sig en skaplig uppfattning om fiskens storlek. 
– Det var efter ett oväder som jag bestämde mig för ett vertikalpass efter gös, då de brukar vara riktigt bra fiske efter just åskoväder. Det var svårt att hitta de större gösarna tills jag i slutet av kvällen såg en större individ på min sidescan. Väl under givaren så högg den bestämt, berättar Tove Ahlander.
Hon mätte gösen till 90 centimeter, och vikten kunde alltså inte fastställas då vågen inte ville fungera. Men enligt Tove handlade det inte om personligt rekord, som tur var. 

Fiskejournalen passar på att fråga henne om sina bästa två tips för att lyckas med sensommarfisket efter gös.

  1. För att lyckas så kan både traditionellt jiggfiske och vertikalfiske både vara roligt och ge fina gösar, mete vid grynnor är också en bra metod. Det mest effektiva sättet att fånga stora gösar på är att leta dem pelagiskt med ekolod och vertikalfiska efter dem.
  2. I mörka eller humusfärgade vatten fungerar det bäst med skrikiga färger i grönt orange och gult, rött är även en favorit. Transparenta och glittriga färger funkar i soligt och halvklart väder. Oftast hittar du gösen nära djuphål, stenig och hård bottenstruktur, intill grynnor på kvällen och tidig morgon. 

Tove hälsar också att bästa gösfisket oftast är under ihållande högtryck och soliga dagar, så håll gärna koll på lufttrycket och väderleken för ett lyckat gösfiske. 
– Fullmåne och tilltagande mot fullmåne är även en sak jag också går efter. Har oftast haft ett bättre fiske kring den perioden. 


Tack för det Tove – och grattis till en mäktig fisk!

Du kanske även gillar detta