Just nu:
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige Mathias Arnham
Missa inte Oscar Trowalds historiska nedslag. Sveriges tio viktigaste storgäddor ska summeras.
Sveriges 10 viktigaste storgäddor

Sportfiskarnas Oscar Trowald har lagt ner omåttliga mängder tid på att gräva fram intressanta fakta som rör de storgäddor som fångats inom Sveriges gränser. Nu tar han steget upp på Fiskejournalens stora scen på årets sportfiskemässa, för att berätta om de tio viktigaste gäddorna i Sveriges historia.

Oscar har under flera år skrivit artiklar och hållit föredrag som tecknar en svensk gäddfiskehistoria. Han har fokuserat på de största fiskarna, de unika arenorna och de sportfiskare som har utmärkt sig alldeles särskilt i svenskt specimengäddfiske sedan 1970-talet fram till idag.

– Mitt föredrag blir en personlig tolkning av de mest betydelsefulla storgäddorna i svensk gäddfiskehistoria. Fångsterna som öppnade upp för nya fiskevatten, nya måttstockar, nya metoder och en förnyad syn på hur en riktigt stor gädda faktiskt ser ut. Förhoppningsvis klarar föredraget av att hålla ett sunt minimimått på 17 kg, sammanfattar Oscar.

Förhoppningsvis klarar föredraget av att hålla ett sunt minimimått på 17 kg, sammanfattar Oscar.

Boka din plats redan idag – biljetter hittar du här.

Oscar Trowald står på Fiskejournalens stora scen fredagen den 20 mars klockan 13:00-13:20 och lördagen den 21 mars klockan 10:00-10:20.

Relaterad nyhet från din region
1 dag sedan Sverige Robert Westin
Avvecklingen av Mariebergs kraftverk direktsändes. Foto: Älvräddarna.
Nu är Mariebergs kraftverk rivet

Den 1 juli revs Mariebergs kraftverk som låg i Mörrumsån. Händelsen livesändes och mitt under rivningen så sågs laxar vandra förbi i den nyöppnade älvfåran.

För några veckor sedan rapporterade Fiskejournalen att rivningen av Mariebergs kraftverk i Mörrums ån skulle rivas i direktsändning. Människor från hela världen följde avvecklingen av kraftverket med stort intresse genom ett webinar som organisationen Dam Removal Europe organiserade. Bland annat medverkade Älvräddarnas generalsekreterare Christer Borg.

– Det är själv klart jättebra att denna typ av vandringshinder försvinner så att vi får en ökad biologisk mångfald i Sverige. Jag hoppas att vi kan få se fler avvecklingar av obsoleta vattenkraftverk, tex Hednäs kraftverk i Åbyälven, säger Christer Borg till Fiskejournalen.

Rivningen av kraftverket kom lägligt. Medan rivningen pågick så kunde dom som var på plats se när laxar vandrade uppström, förbi det rivna kraftverket, till nya lekplatser.

– Medan webinariet och rivningen fortgick observerades fler är tio stora laxar som vandrade förbi oss. Flera av dom vägde mer än 10 kg. Detta var otroligt glädjande att se. Det visar att när man river en damm så kommer resultatet snabbt, säger Esa Fahlén, projektledare hos Älvräddarna, till Fiskejournalen.

Nu kan du se hela webinariet och få ta del av rivningen. Man får även höra om hur arbetet med att riva ut kraftverk och dammar i övriga Europa och i USA fortgår.

Du kanske även gillar detta