Just nu:
Annons

Nyheter

9 månader sedan Sverige Anders Lundin
Det diskuteras flitigt hur fisken ska mätas vid tävlingar. Foto: Jonathan Sjölin
Tävlingsregler ändras för att skydda abborren

Somliga tävlingsfiskare gör allt för att få ut varje millimeter av sin fångade fisk – som till exempel att sträcka ut den på mätbrädan. Nu ändras reglerna i Höstborren/Big5, med hänsyn till fiskens välbefinnande.

Det är tävlingsledaren Daniel Lövstedt som meddelar att de nya reglerna kommer att gälla redan i finalen och från nästa års grundomgång. Anledningen är att de vill sätta en ny standard när det gäller att mäta abborren i tävlingsfiske.

– Vår nya regel kommer innebära max en hand alternativt ett par fingrar på borren vid mätning. Inga fingrar i mun eller gälar. Exakt regel kommer tas fram i samband med en enkät som vi kommer skicka ut till alla 666 deltagare i årets tävling för att de ska få sin röst hörd, berättar han för Fiskejournalen.

Det har varit livliga diskussioner på sociala medier kring hur fiskarna mäts, och huruvida fiskarna tar skada genom att ryggraden dras ut.

Daniel hälsar att de lyssnar på deltagarna och mer än gärna emot tips och idéer på hur de kan förbättra sitt koncept.

– Utan våra deltagare är vi ingenting. Mitt under en tävling kan vi inte göra några förändringar men redan till finalen i Höstborren kommer alltså den nya regeln träda i kraft, hälsar Daniel Lövstedt.

Läs om topplagen i Höstborren:

https://www.fiskejournalen.se/full-hand-med-norrlandsguld-i-topp-infor-slutspurten/

Relaterad nyhet från din region
1 dag sedan Sverige Robert Westin
Sportfisket är nu godkänt för friskvårdsbidrag. Foto: Robert Westin.
Sportfiske godkänt för friskvårdsbidrag

Efter två färska domar i Högsta förvaltningsdomstolen så konstaterar nu Skatteverket att sportfisket också är godkänt för friskvårdsbidrag.

Nu utökas aktiviteter som kan bekostas av friskvårdsbidraget. Dom nya domarna innebär att sportfiske och andra naturupplevelser ingår. Bidraget kan användas för startavgifter i fisketävlingar, hyra av fiskeutrustning, kursavgifter och fiskekort.

– Äntligen! Att sportfiske är en friskvårdsaktivitet har det aldrig varit någon tvekan om för oss 1.6 miljoner svenskar som fiskar varje år. Det är nu mycket glädjande att äntligen få beskedet att kostnaden för fiskekort är berättigade till bidrag, säger Thomas Abrahamsson som driver iFiske.se, till Fiskejournalen.

Nytt är också att mer avancerade kurser ingår. Att deltagaren tränar sina färdigheter är inget hinder för skattefritt friskvårdsbidrag, så länge aktiviteten också ger motion. Det är inte heller något hinder att det krävs särskild utrustning, om den går att låna eller hyra.

– Många fler aktiviteter kan nu ge friskvårdsbidrag. Nu gäller det även fritidsaktiviteter med inslag av motion. Det centrala är att motion skall ingå. Om man hyr en fiskeguide för ett fiske i fjällen så ingår motion efter som att man vandrar efter vattendraget. Men om man hyr en fiskeguide där man sitter i en båt en hel dag så är min bestämda uppfattning att motion inte ingår och då kan man inte heller använda friskvårdbidraget, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till Fiskejournalen.

Friskvårdsbidraget kan inte användas för att köpa utrustning eller för att betala personliga medlemsavgifter i föreningar eller andra sammanslutningar.

Det kan heller inte användas för att hyra redskap för aktiviteter på egen hand, alltså om man organiserar fisket själv. Men om man köper en organiserad aktivitet där motion ingår så får man använda friskvårdsbidraget, till exempel vid en fiskekurs eller ett guidat fiske där vandring ingår.

Du kanske även gillar detta