Tekniska verken tar inte emot Älvräddarnas ”pris”

När sjön Yxern tappas på vatten blir konsekvenserna ofta dramatiska. Kan Älvräddarnas skampris bidra till att klokare beslut tas i framtiden? Foto: Tino Åberg

Tekniska verken har nyligen utnämnts till förra årets ”miljösämsta” elbolag av Älvräddarna. Ett inramat diplom hade förberetts, men lär inte pryda någon vägg innanför grindarna på Tekniska verken. De vägrar nämligen ta emot priset.

Vi skrev tidigare om Älvräddarnas motivering till årets utmärkelse, i vilken Tekniska verken fick kritik för deras medverkan till att den redan utsatta sjön Yxern tappas på vatten. Tekniska verken svarar genom ett pressmeddelande att Älvräddarna har bedrivet en partisk kampanj mot dem under längre tid och att de inte vill ta emot priset. Christer Borg, ordförande för Samorganisationen Älvräddarna, förvånas över hur bolaget hanterat utmärkelsen.
– Tekniska verken beter sig och uttrycker sig så märkligt att man baxnar. Att inte vilja ta emot priset med motiveringen att vi är partiska är helt obegripligt. Det är klart att vi är partiska! I den uppkomna situationen bör man kunna förvänta sig mer av ett kommunalägt bolag. Vår utmärkelse är allvarligt menad, men delas samtidigt ut med en glimt i ögat. Vår förhoppning är att mottagaren är kapabel att ta kritik och att vända den till något konstruktivt och framåtriktat. Men för det krävs förmåga till självreflektion. Tekniska verken tycks ha drabbats av kognitiv resonans, där bilden av sig själv som ett modernt och miljöanpassat bolag inte kan rubbas, trots mängder av sakliga argument som pekar på motsatsen, säger han.

”Tekniska verken tycks ha drabbats av kognitiv resonans, där bilden av sig själv som ett modernt och miljöanpassat bolag inte kan rubbas, trots mängder av sakliga argument som pekar på motsatsen”

Vi har kontaktat Tekniska verken för en kommentar, men de avböjer och hänvisar till deras pressmeddelande.

Vi får se om följetongen slutar här. Hur som helst så har Älvräddarna vårt helhjärtade stöd i kampen mot bolag som värderar kilowatt högre än välmående vattendrag.

Läs mer här.

Läs Tekniska verkens pressmeddelande här.

Hans Hällman

Publicerad: 17 January 2017
Av: Hans Hällman