Just nu:
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige Hans Hällman
Temadag om vattenvård och flugfiske

Hur skapas förutsättningar för välmående vattendrag och starka öringbestånd? Det och mycket annat kommer att diskuteras den 10 september då Tranås Energi bjuder in till en fullspäckad temadag. Deltagarna får bland annat besöka Visskvarns kraftstation och lyssna på föredrag av fiskeprofilen Johan Klingberg och Sportfiskarnas biolog Mattias Larsson.

Tranås Energi försöker ständigt anpassa sin verksamhet så att ingreppen i naturen blir så små som möjligt. Det har väckt uppskattning hos många, inte minst bland landets sportfiskare. Därför känns det naturligt att temadagen den 10 september arrangeras tillsammans med Allt om Flugfiske och chefredaktören Johan Klingberg.
– Tranås Energi har hela tiden arbetat med att värna om fiskvägar och friska vatten. Därför är det extra roligt att fördjupa vårat samarbete med Tranås Energi, hälsar han.

Förutom Johans föredrag, som kommer att handla om flugfiske efter vild öring i strömmande vatten, berättar Sportfiskarnas Mattias Larsson om fiskevård och projekt i närområdets vattendrag.

Evenemanget går av stapeln kl. 10-15 och är gratis. Antalet platser är begränsat – så först till kvarn gäller!

Läs mer om programmet och anmälan här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Holm
Bild från tonfiskprojektet 2017, när en av de stora tonfiskarna drillas. Foto: Martin Falklind
Tonfiskar siktade utanför Varberg

Under torsdagen observerade en av Fladenbåtarna, som var ute för att fiska makrill, flera blåfenade tonfiskar vid Lilla Middelgrund.

Det var gänget på Falkskär II som fick göra den häftiga observationen när de fiskade makrill vid Lilla Middelgrund, utanför Varberg. Vid 17-tiden dök plötsligt tonfisk upp och avbröt makrillfisket. Alexander Oriz var kapten under turen.

– Däcksman och två kunder såg tydligt en stor tonfisk som var uppe med hela kroppen över ytan cirka 150 meter från båten. Utöver detta observerade jag samtidigt tre stora plask i samma område, berättar Alexander Oriz till Fiskejournalen.

I området fanns ovanligt stora mängder sill, en mängd som han noterar vara unik för i år. Sillstimmen lockar också till sig stora mängder måsar vilket kan vara värt att hålla utkik efter till havs – då kan tonfisken finnas i närheten.

Längden på den hoppande tonfisken uppskattas till 2-2,5 meter. Observationen under torsdagen är inte den första för året.

– Detta är andra gången vi siktar tonfisk utanför Varberg. Den 27/6 siktade jag ett par hoppande tonfiskar endast några sjömil utanför Varberg, på väg ut till Middelgrund, säger Alexander Oriz till Fiskejournalen.

Årets tonfiskprojekt på västkusten, då tonfisk fångas och märks i forskningssyfte genom SLU, drar igång den 22 augusti och beräknas pågå ett par veckor beroende på väder och hur många tonfiskar de anmälda teamen lyckas märka.

Du kanske även gillar detta