Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

7 månader sedan Sverige
Med en Eugene bend-knut fiskar du alltid säkert. Ett klickande ljud indikerar att knuten är rätt slagen. Bild: https://ozarkflyfisherjournal.wordpress.com/
The Eugene Bend - den klickande knuten

Behöver du en alternativ knut för att fästa tafsen i betet? En knut som funkar hundra gånger av hundra och ger ifrån sig ett klickande ljud när den knyts korrekt? Tänkte väl det – kolla in The Eugene Bend knot.
The Eugene bend knot är inget nytt påfund utan har funnits länge framför allt inom flugfiskesfären. Nu har knuten börjat sprida sig till spinnfiskarna inom det amerikanska bassfisket. Knuten är ämnad för monolinor och passar perfekt till allt från att fästa flugan i tafsänden till jiggfisket efter abborre och gös. Knuten är högt skattad bland de som använder den, vilket bland annat det amerikanska flugfiske(e-)magasinet The ozark fly fisher journal skriver under på:

– Knutens styrka gav i början problem eftersom den är starkare än skarvknuten mellan min taperade tafs och spets…

– Eugene Bend-knutens styrka gav i början problem eftersom den var starkare än skarvknuten mellan min taperade tafs och tafsmaterialet. Resultatet blev att jag alltid förlorade både tafsspetsen och flugan om jag fastnade i något. Lösningen blev att använda ännu fler EB-knutar. Nu använder jag en tafsring som sammanfogar taperad tafs och spets med två EG knutar och ytterligare en för att fästa flugan, skriver ozarkflyfisherjournal.
Jag antar att du vill veta hur man gör knuten – se filmen här nedan och prova själv. Klick!

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige
Bosse Teuchler med svenska rekordet på färna. Det här är Bosses tredje färna över tre kilo. Foto: Sportfiskarnas storfiskregister.
Nytt svenskt rekord på färna

Bosse Teuchler är från och med nu en krönt färna-kung. Det nya rekordet på 3605 gram piskar det gamla med nöd och näppe, endast 25 gram skiljer fiskarna åt.

De första dagarna i maj besökte Bosse Svartån. En plats som huserar stora färnor, det vet den insatte. Meningen med trippen till Svartån var att tillsammans med andra fiskeintresserade familjemedlemmar satsa på stor färna. Uppenbarligen gick satsningen hem, men vägen dit var både slingrig och hal.

– Jag hade med mig både bröd, korv, räkor, kräftor och ost. Det var väldigt glest mellan nappen, Ett par napp första kvällen som resulterade i en fin hona på 2 710 g medan Janne och Loke bommade. På morgonen bytte jag ställe och fiskade grunt i strömmen med bröd – det resulterade i en färna på 2 820 g.
Jag fick inget mer den dagen, men Loke fick två kilosfärnor. Senare på kvällen vid 23 00 så fick jag en på 2 400 gram och en halvtimme senare kom hugget jag drömt om. Fisken rymdes knappt i håven. Det var en olekt hona, fullkomligt smällfet och grov över ryggen. Otroligt vacker utan en enda skavank, berättar Bosse för Sportfiskarnas Storfiskregistrerare Nicka Hellenberg

Den stora fisken visade sig vara en fullträff. 61,5 centimeter lång, 42 centimeter runt magen och otroliga 3605 gram, och det bästa av allt – ett nytt svensk rekord.

Färnan är Bosses tredje över trekilosstrecket vilket bara det är en bragd.

Vi på redaktionen lyfter fiskemössan och skickar iväg ett rungande grattis.

Registrerade storfiskar och sportfiskerekord hittar du på: Storfiskregistret

Mathias Arnham

Du kanske även gillar detta