Just nu:
Annons

Nyheter

9 månader sedan Sverige Anders Lundin
Tillbaka till naturen – med ett flugspö i handen! Foto: Anders Lundin
The New York Times: Ny guldålder för flugfisket

De som drillat fisk med flugspö vet ju redan att det är en av världens roligaste sysselsättningar. Nu utropar till och med The New York Times en ny renässans för flugfisket.

”The chic way to unwind now is fly fishing”. Det konstaterar anrika The New York Times i ett stort reportage kring amerikanarnas livsstil.

På samma sätt som millennie-generationen plötsligt hängav sig till fågelskådning, så har nu flugfisket slagit klorna i den yngre generationen.

De konstaterar att flugfisket erbjuder ett närmast oslagbart koncept, exempelvis kreativitet, naturupplevelser och en portal till miljöengagemang på samma gång. Dessutom lockar det människor som vill praktisera ”från ax till limpa”, alltså att finnas med hela vägen från fångst till tallrik.

Och inte minst: Flugfiske kan vara varje Instagrammares våta dröm, med möjlighet att fånga ett fyrverkeri av färger och rörelser med kameran. Dessutom uppmuntrar det också folk att faktiskt lägga undan sina mobiler en stund, för att kunna utföra själva fiskandet.

Kort sagt: The New York Times konstaterar det som vi frälsta flugfiskare redan vet, men vi uppmuntrar er ändå att läsa hela deras reportage här!

Flugfisket upplevde även en renässans i samband med att filmen ”Där floden flyter fram” släpptes 1992, med Brad Pitt i en av huvudrollerna. Det skapade inte bara en hype kring själva fiskandet, utan även för 20-talsmodet, vilket Fiskejournalen rapporterade om nedan:

Känn dig som Brad Pitt

Relaterad nyhet från din region
2 dagar sedan Sverige Robert Westin
Sportfisket är nu godkänt för friskvårdsbidrag. Foto: Robert Westin.
Sportfiske godkänt för friskvårdsbidrag

Efter två färska domar i Högsta förvaltningsdomstolen så konstaterar nu Skatteverket att sportfisket också är godkänt för friskvårdsbidrag.

Nu utökas aktiviteter som kan bekostas av friskvårdsbidraget. Dom nya domarna innebär att sportfiske och andra naturupplevelser ingår. Bidraget kan användas för startavgifter i fisketävlingar, hyra av fiskeutrustning, kursavgifter och fiskekort.

– Äntligen! Att sportfiske är en friskvårdsaktivitet har det aldrig varit någon tvekan om för oss 1.6 miljoner svenskar som fiskar varje år. Det är nu mycket glädjande att äntligen få beskedet att kostnaden för fiskekort är berättigade till bidrag, säger Thomas Abrahamsson som driver iFiske.se, till Fiskejournalen.

Nytt är också att mer avancerade kurser ingår. Att deltagaren tränar sina färdigheter är inget hinder för skattefritt friskvårdsbidrag, så länge aktiviteten också ger motion. Det är inte heller något hinder att det krävs särskild utrustning, om den går att låna eller hyra.

– Många fler aktiviteter kan nu ge friskvårdsbidrag. Nu gäller det även fritidsaktiviteter med inslag av motion. Det centrala är att motion skall ingå. Om man hyr en fiskeguide för ett fiske i fjällen så ingår motion efter som att man vandrar efter vattendraget. Men om man hyr en fiskeguide där man sitter i en båt en hel dag så är min bestämda uppfattning att motion inte ingår och då kan man inte heller använda friskvårdbidraget, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till Fiskejournalen.

Friskvårdsbidraget kan inte användas för att köpa utrustning eller för att betala personliga medlemsavgifter i föreningar eller andra sammanslutningar.

Det kan heller inte användas för att hyra redskap för aktiviteter på egen hand, alltså om man organiserar fisket själv. Men om man köper en organiserad aktivitet där motion ingår så får man använda friskvårdsbidraget, till exempel vid en fiskekurs eller ett guidat fiske där vandring ingår.

Du kanske även gillar detta