Just nu:
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige Anders Lundin
Theo Tornemalm med drömgäddan som han fick inför ögonen på kamraterna. Foto: Privat
Gammelgäddan bjöd Theo på en daladans

Theo Tornemalm fick besök av några vänner under en fisketur i Dalarna – och det blev en svängom som de sent ska glömma. Ingen av dem hade sett en gädda över 8 kilo förut – och nu fick Theo en som nästan vägde det dubbla.

14,3 kilo vägde fisken.

Fiskafänget som slutade med ett drömhugg började redan klockan 5 på morgonen. Theo skulle fiska på ett område som han spanat in i höstas från båt, och där han sett mycket siklöjestim.

– Jag tänkte på morgonen att det antagligen skulle bli en trög dag med få flagg, men chans på större då jag vet att de finns riktiga grisar i sjön. Men just detta område är ganska oprövat, även om jag fått en 9,68 kilos på samma område för något år sedan, berättar Theo för Fiskejournalen.

– Jag satt ut alla mörtar ungefär en halvmeter under isen. Trots att vattnet är ganska mörkt i sjön så har jag bra erfarenhet av att fiska högt upp i vattenmassorna även i denna sjö. Fick 2 flagg på morgonen. En uppskattningsvis på 3 kilo och en på 5 kilo.

Sedan var det lugnt en lång stund. Runt klockan 11.00 fick Theo besök av sin bror och två vänner till honom – och efter en timme fick de beskåda dansen med en riktig gammelgädda.

– Det flaggar igen, och jag springer dit och ser att det fullkomligt sprutar ut lina ur rullen. Sätter mothugget och förstår direkt att de rör sig om en riktigt bra fisk. Jag känner tyngden och efter en stund får jag syn på fisken och tänker direkt 12 plus! Får upp den till hålet flera gånger men den fortsätter ta lina. Till sist lyckas jag få ett bra gälgrepp och drar upp den. Men ser då att den är mycket längre än vad jag uppfattat. Vilket får tankarna att sväva iväg, berättar Theo.

Efter vägning kan en vikt på 14.30 kilo konstateras, med en längd på mellan 125–130 centimeter.

– En drömgädda! Ismete är ismete och jag hade blivit ännu gladare om de vore spinnfiske som är favoritmetoden. Men jag uppskattar denna gädda otroligt. Väldigt kul att även min bror och hans vänner var med som aldrig någonsin sett en gädda över 8 kilo. De blev ganska paffa, säger en lycklig fångstman.

Du har väl inte missat dessa tips för uttråkade fiskare:

Coronaviruset: En guide för uttråkade sportfiskare

 

Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige Robert Westin
Glenn Svensson med sin praktgös. Foto: Alexander Johansson.
Glenn tog stor gös från fiskekajak

Sent en natt i juli sitter Glenn Svensson i sin fiskekajak på en sjö i Småland. Efter några timmars fiske suger det till hårt i spöt.

Glenn Svensson och Alexander Johansson fiskar ofta tillsammans. Dom har under en längre period fiskat ett vatten som dom ansett har stor potential. Kring 300 timmar har dom lagt på denna sjö. Denna kväll, den 11 juli, hade dom båda tagit med sina fiskekajaker.

– Under detta år har vi fiskat många pass i samma sjö. Vi har försökt att hitta ett mönster för när man ser stor fisk och när dem hugger. Jag och Alexander har också lärt oss vart i sjön man skall fiska för att hitta större fisk, säger Glenn till Fiskejournalen.

När dom kajakfiskande kompisarna kom in i ett område som är fem meter djupt får Glenn syn på en fisk som ligger när botten. Efter ett tag så högg det hårt i Glenns spö, det blir tvärstopp.

– Det blåste relativt mycket. Så trixet var att placera jiggen rätt, säger Glenn till Fiskejournalen.

Efter en 10 minuters fight så kommer gösen upp till kajaken och Glenn kan håva den. Han skriker av lycka när han inser hur stor fisken verkligen är.

Gösen vägde otroliga 11 220 gram, fördelat på 95 cm. Detta är en av dom tyngsta svenska gösarna i år och även troligt den tyngsta som är tagen från kajak under 2020.

Du kanske även gillar detta