Just nu:
Annons

Nyheter

3 veckor sedan Sverige Anders Lundin
Theo Sundin med jättelaxen från Ångermanälven. Foto: Privat
Titta på Theos koloss – rymdes knappt i håven!

Fiskejournalen gratulerar 16-årige Theo Sundin till en av årets största landfångade laxar. Jätten som han drog upp ur Ångermanälven har blivit en snackis i Sollefteå.

Theo började fiska efter lax förra sommaren, och det dröjde alltså bara ett år tills han fick fisken som de flesta bara kan fantisera om. Hans tidigare personliga rekord låg på skapliga 14 kilo, och föga anade han vilken höjning det skulle bli när han plötsligt fick napp nära land.
– Det var bara lite lätta gung från början, så det var inte så att jag förstod att det var en sådan stor fisk. Den hoppade nästan direkt, nästan in på land, berättar Theo för Fiskejournalen.

Efter det så följde en rejäl fajt, med rusningar som drog ut halva rullen. Sedan bara stod den i starka strömmen och gick inte att rubba. 
– Men till slut så blev den trött efter en lång fajt och min kompis Patrik lyckades håva den. Det var först då jag förstod att det var en sådan stor fisk. Den fick knappt plats i håven. Det känns helt fantastiskt, både coolt och sjukt kul. 

Fisken vägde imponerande 22,2 kilo och var 125 centimeter lång.

Theos råd till andra fiskare som vill fånga storlaxen är att ta hjälp av någon som kan. Att följa med någon som brukar fiska lax och kanske få några tips av denne.
– Det gjorde jag. Jag vill ge ett stort tack till min gode vän Patrik Sunding för både håvningen men även allt jag har fått följa med på. Han har lärt mig så enormt mycket om fiske, och utan honom hade jag aldrig fått denna fisk, hälsar Theo som också tillägger att det förstås krävs mycket tid och lite tur för att fånga drömfisken.

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Robert Westin
Elvaårige Rasmus Engström fick en drömlax, 118 cm. Foto: Maria Bäcktorp.
11-årige Rasmus fick en drömstart på sin laxfiskekarriär

Under midsommarhelgen var vattenflödet perfekt för laxfiske i Ängesån. Tillsammans med bonuspappan Kjell stegade elvaårige Rasmus Engström ner till ån, för sitt första laxfiskepass i livet.

Den lilla skogsälven Ängesån är ett biflöde till mäktiga Kalix älv. Att den håller lax är vida känt. Men ån är även känd att den kan vara svårfiskad.

Under midsommarhelgen var vattenflödet bra. Då bestämde sig 11 åriga Rasmus Engström och bonuspappan Kjell Bäcktorp för att prova laxlyckan.

Kjell hade med sig sitt tvåhandsspö och Rasmus tog med sitt spinnspö. När dom kom fram så gick Kjell lite nedström så att han skulle få utrymme för sina flugkast.

På Rasmus spinnspö satt ett skeddrag. Efter ett tag så högg en fisk, det var en fin lax som tyvärr gick lös.

– Rasmus har fiskat sedan har var 5 år gammal. Han är jätteintresserad av fiske. Oftast fiskar han gädda och abborre, säger Maria Bäcktrop, Rasmus mamma, till Fiskejournalen.

Rasmus och Kjell fortsatte med sitt fiske och Rasmus fick ett rejält hugg. Kjell såg snabbt att det var en stor lax som hade tagit skeddraget så han skyndade till Rasmus för att hjälpa till. Efter Kjells instruktioner och lite dramatik så kunde Rasmus landa laxen.

– Detta är jätteroligt. Jag har fiskat lax i hela mitt liv och jag har aldrig fått en sådan fin lax. Detta var första gången som Rasmus fiskade lax och han får landa en så fin fisk. Nu är han nog fast i laxfisket, säger Kjell till Fiskejournalen.

Den fina laxhanen mätte 118 cm och vågen visade 17,5 kg.

Du kanske även gillar detta