Annons
Titta på Theos koloss – rymdes knappt i håven! | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

3 månader sedan Sverige Anders Lundin
Theo Sundin med jättelaxen från Ångermanälven. Foto: Privat
Titta på Theos koloss – rymdes knappt i håven!

Fiskejournalen gratulerar 16-årige Theo Sundin till en av årets största landfångade laxar. Jätten som han drog upp ur Ångermanälven har blivit en snackis i Sollefteå.

Theo började fiska efter lax förra sommaren, och det dröjde alltså bara ett år tills han fick fisken som de flesta bara kan fantisera om. Hans tidigare personliga rekord låg på skapliga 14 kilo, och föga anade han vilken höjning det skulle bli när han plötsligt fick napp nära land.
– Det var bara lite lätta gung från början, så det var inte så att jag förstod att det var en sådan stor fisk. Den hoppade nästan direkt, nästan in på land, berättar Theo för Fiskejournalen.

Efter det så följde en rejäl fajt, med rusningar som drog ut halva rullen. Sedan bara stod den i starka strömmen och gick inte att rubba. 
– Men till slut så blev den trött efter en lång fajt och min kompis Patrik lyckades håva den. Det var först då jag förstod att det var en sådan stor fisk. Den fick knappt plats i håven. Det känns helt fantastiskt, både coolt och sjukt kul. 

Fisken vägde imponerande 22,2 kilo och var 125 centimeter lång.

Theos råd till andra fiskare som vill fånga storlaxen är att ta hjälp av någon som kan. Att följa med någon som brukar fiska lax och kanske få några tips av denne.
– Det gjorde jag. Jag vill ge ett stort tack till min gode vän Patrik Sunding för både håvningen men även allt jag har fått följa med på. Han har lärt mig så enormt mycket om fiske, och utan honom hade jag aldrig fått denna fisk, hälsar Theo som också tillägger att det förstås krävs mycket tid och lite tur för att fånga drömfisken.

Relaterad nyhet från din region
23 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nej, den nationella planen duger inte, anser Älvräddarna. Här Hednäs kraftstation i Åbyälven, där fisk hindras från att ta sig vidare.
Regeringens beslut om vattenkraften överklagas

Älvräddarna hade förhoppningen att den nationella planen för nya miljövillkor inom vattenkraften skulle bli det stora trendbrottet. Det blev det inte alls – anser Älvräddarna. I stället överklagar de nu Regeringens beslut att anta planen.

Organisationen anser att den nationella planen för omprövning av vattenkraften står i direkt strid med EU-rätten. Med anledning av detta överklagas nu regeringens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen.

”Enligt ramdirektivet för vatten ska unionens vattenförekomster uppnå så kallad god ekologisk status senast 2027. Enligt regeringsbeslutet ska de sista omprövningarna påbörjas först 2037. Med ett inriktningsmål om att max 1,5 terawattimmar ska avsättas för miljöskyddsåtgärder och därtill ett krav riktat till vattenmyndigheterna att alla ramdirektivets möjligheter till undantag från kravet på god ekologisk status ska användas, blir det inte möjligt för Sverige att leva upp till ramvattendirektivets krav”, framgår det av Älvräddarnas ansökan.

Vilka är då Älvräddarnas förhoppningar om att Högsta förvaltningsdomstolen ska pröva fallet?
– Vi utgår från att HFD har den juridiska integritet som krävs för att se regeringsbeslutets brister, säger Älvräddarnas generalsekreterare Christer Borg till Fiskejournalen.

Du kanske även gillar detta