Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Hans Hällman
Tjuvfiskare eftersöks - misstänks för bedrägeri

I dag ertappades två båtfiskare på en fredad plats i Tranviksfjärden, i ett område där det forskas på fiskbestånd i projektet ReFisk. Tydligen kände förövarna till detta eftersom de uppgav att de fiskade på uppdrag av projektledaren Henrik C Andersson, vilket inte stämde. Därmed misstänks de nu även för bedrägeri och projektet går nu ut med ett signalement i hopp om att förövarna kan identifieras.

ReFisk är ett hyllat projekt som syftar till att öka förståelsen för gäddor och andra kustlevande arter. För att forskningens resultat ska bli pålitliga är det viktigt att fiske inte bedrivs i de fredade områdena, vilket alltså inte har respekterats i dag. De två ertappade personerna gav sig snabbt iväg genom kanalen och gick då på grund med motorhaveri som följd. Återstoden av resan gick därför för elmotor.

På ReFisks Facebooksidasida uppges följande signalement:

Fiskarna:
Två män. Den ena ”storvuxen och något fetlagd” och den andra ”smal med skägg”.

Båten:
Buster (eventuellt hemmålad) med en 70 hk Suzuki och frontmonterad elmotor.

”Jag ser det som en personlig förolämpning och ett allvarligt påhopp mot allt fiskevårdsarbete”

Tips kan ges till projektledaren Henrik C Andersson, som kommenterar dagens incident så här:
– Vi lägger ner otroligt mycket tid på att öka kunskapen om gäddbestånden längs ostkusten för att skapa en bättre förvaltning med målsättningen att bidra till ett bättre fiske för alla. Och så råkar man ut för detta. Jag ser det som en personlig förolämpning och ett allvarligt påhopp mot allt fiskevårdsarbete. Individer som dessa borde inte få vistas i skärgården överhuvudtaget.

”Individer som dessa borde inte få vistas i skärgården överhuvudtaget”

Henrik C Andersson tar tacksamt emot tips på henrik.c.andersson@lansstyrelsen.se

Läs mer om projektet ReFisk här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
2 dagar sedan Sverige Robert Westin
Sportfisket är nu godkänt för friskvårdsbidrag. Foto: Robert Westin.
Sportfiske godkänt för friskvårdsbidrag

Efter två färska domar i Högsta förvaltningsdomstolen så konstaterar nu Skatteverket att sportfisket också är godkänt för friskvårdsbidrag.

Nu utökas aktiviteter som kan bekostas av friskvårdsbidraget. Dom nya domarna innebär att sportfiske och andra naturupplevelser ingår. Bidraget kan användas för startavgifter i fisketävlingar, hyra av fiskeutrustning, kursavgifter och fiskekort.

– Äntligen! Att sportfiske är en friskvårdsaktivitet har det aldrig varit någon tvekan om för oss 1.6 miljoner svenskar som fiskar varje år. Det är nu mycket glädjande att äntligen få beskedet att kostnaden för fiskekort är berättigade till bidrag, säger Thomas Abrahamsson som driver iFiske.se, till Fiskejournalen.

Nytt är också att mer avancerade kurser ingår. Att deltagaren tränar sina färdigheter är inget hinder för skattefritt friskvårdsbidrag, så länge aktiviteten också ger motion. Det är inte heller något hinder att det krävs särskild utrustning, om den går att låna eller hyra.

– Många fler aktiviteter kan nu ge friskvårdsbidrag. Nu gäller det även fritidsaktiviteter med inslag av motion. Det centrala är att motion skall ingå. Om man hyr en fiskeguide för ett fiske i fjällen så ingår motion efter som att man vandrar efter vattendraget. Men om man hyr en fiskeguide där man sitter i en båt en hel dag så är min bestämda uppfattning att motion inte ingår och då kan man inte heller använda friskvårdbidraget, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till Fiskejournalen.

Friskvårdsbidraget kan inte användas för att köpa utrustning eller för att betala personliga medlemsavgifter i föreningar eller andra sammanslutningar.

Det kan heller inte användas för att hyra redskap för aktiviteter på egen hand, alltså om man organiserar fisket själv. Men om man köper en organiserad aktivitet där motion ingår så får man använda friskvårdsbidraget, till exempel vid en fiskekurs eller ett guidat fiske där vandring ingår.

Du kanske även gillar detta