Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Hans Hällman
Tjuvfiskare eftersöks - misstänks för bedrägeri

I dag ertappades två båtfiskare på en fredad plats i Tranviksfjärden, i ett område där det forskas på fiskbestånd i projektet ReFisk. Tydligen kände förövarna till detta eftersom de uppgav att de fiskade på uppdrag av projektledaren Henrik C Andersson, vilket inte stämde. Därmed misstänks de nu även för bedrägeri och projektet går nu ut med ett signalement i hopp om att förövarna kan identifieras.

ReFisk är ett hyllat projekt som syftar till att öka förståelsen för gäddor och andra kustlevande arter. För att forskningens resultat ska bli pålitliga är det viktigt att fiske inte bedrivs i de fredade områdena, vilket alltså inte har respekterats i dag. De två ertappade personerna gav sig snabbt iväg genom kanalen och gick då på grund med motorhaveri som följd. Återstoden av resan gick därför för elmotor.

På ReFisks Facebooksidasida uppges följande signalement:

Fiskarna:
Två män. Den ena ”storvuxen och något fetlagd” och den andra ”smal med skägg”.

Båten:
Buster (eventuellt hemmålad) med en 70 hk Suzuki och frontmonterad elmotor.

”Jag ser det som en personlig förolämpning och ett allvarligt påhopp mot allt fiskevårdsarbete”

Tips kan ges till projektledaren Henrik C Andersson, som kommenterar dagens incident så här:
– Vi lägger ner otroligt mycket tid på att öka kunskapen om gäddbestånden längs ostkusten för att skapa en bättre förvaltning med målsättningen att bidra till ett bättre fiske för alla. Och så råkar man ut för detta. Jag ser det som en personlig förolämpning och ett allvarligt påhopp mot allt fiskevårdsarbete. Individer som dessa borde inte få vistas i skärgården överhuvudtaget.

”Individer som dessa borde inte få vistas i skärgården överhuvudtaget”

Henrik C Andersson tar tacksamt emot tips på henrik.c.andersson@lansstyrelsen.se

Läs mer om projektet ReFisk här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Holm
Bild från tonfiskprojektet 2017, när en av de stora tonfiskarna drillas. Foto: Martin Falklind
Tonfiskar siktade utanför Varberg

Under torsdagen observerade en av Fladenbåtarna, som var ute för att fiska makrill, flera blåfenade tonfiskar vid Lilla Middelgrund.

Det var gänget på Falkskär II som fick göra den häftiga observationen när de fiskade makrill vid Lilla Middelgrund, utanför Varberg. Vid 17-tiden dök plötsligt tonfisk upp och avbröt makrillfisket. Alexander Oriz var kapten under turen.

– Däcksman och två kunder såg tydligt en stor tonfisk som var uppe med hela kroppen över ytan cirka 150 meter från båten. Utöver detta observerade jag samtidigt tre stora plask i samma område, berättar Alexander Oriz till Fiskejournalen.

I området fanns ovanligt stora mängder sill, en mängd som han noterar vara unik för i år. Sillstimmen lockar också till sig stora mängder måsar vilket kan vara värt att hålla utkik efter till havs – då kan tonfisken finnas i närheten.

Längden på den hoppande tonfisken uppskattas till 2-2,5 meter. Observationen under torsdagen är inte den första för året.

– Detta är andra gången vi siktar tonfisk utanför Varberg. Den 27/6 siktade jag ett par hoppande tonfiskar endast några sjömil utanför Varberg, på väg ut till Middelgrund, säger Alexander Oriz till Fiskejournalen.

Årets tonfiskprojekt på västkusten, då tonfisk fångas och märks i forskningssyfte genom SLU, drar igång den 22 augusti och beräknas pågå ett par veckor beroende på väder och hur många tonfiskar de anmälda teamen lyckas märka.

Du kanske även gillar detta