Annons
Tjuvfiskare i Småland fällda | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 månader sedan Sverige Anders Holm
Öringen i Kalvsjön är åtråvärd. Foto: Mikael Persson
Tjuvfiskare i Småland fällda

Två tjuvfiskare som togs på bar gärning i småländska Kalvsjön i våras har nu blivit fällda för brott mot fiskelagen.
– Det sänder signaler, menar ordföranden i Värnamo Sportfiskeklubb.

I våras rapporterade Fiskejournalen om en incident när två tjuvfiskare togs på bar gärning vid Kalvsjön. Nu döms de två männen hemmahörande i Växjö till dagsböter, 2700 respektive 3000 kronor, och tvingas ersätta Värnamo Sportfiskeklubb för fisken de tagit upp samt även betala 800 kronor vardera till brottsofferfonden. Männens fiskeutrustning förverkades av polisen.

Mikael Persson är ordförande i Värnamo Sportfiskeklubb och var med och tog tjuvfiskarna på bar gärning. Han är nöjd med utgången.

– Jag är nöjd över domen, och det känns bra att polisen tog det på allvar. Det har varit mycket snack att det inte händer något om man tjuvfiskar, så det här bevisar att det faktiskt är något straffbart. Det sänder signaler att det inte är okej, säger Mikael Persson till Fiskejournalen.

Intresset kring att fiska i Kalvsjön utanför Värnamo har i år varit extra stort, något som också krävt extra mycket tillsyn.

– Vi har haft en väldigt hög försäljning av fiskekort och har redan sålt fler kort i år än vi gjorde under hela förra säsongen och då är det ändå höstfisket kvar. I och med att så mycket folk har fiskat i sjön så vi har fått ha ökad tillsyn, och det har varit extremt mycket problem än andra år. Det har mäskats och metats och lite av varje.

Fler sålda fiskekort innebär dock inte sämre chanser till napp.

– Det stora intresset gör att vi satt i rekordmycket fisk i år. Ju fler fiskekort vi säljer, desto mer fisk sätter vi i, berättar han och syftar på regnbågarna som kompletterar öringen i sjön.

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Holm
Flytvästar återkallas. Jula är återförsäljare för de tre till vänster och Bauhaus är återförsäljare för den högra.
Fler flytvästar återkallas

I augusti rapporterade Fiskejournalen om att Biltema återkallade flytvästar. Nu återkallas också flytvästar hos Jula och Bauhaus.

Det är uppblåsbara flytvästar från Marine Pool som återkallas för åtgärd. Anledningen till återkallelsen är att flytvästarna saknar låsmekanism som förhindrar att gaspatronen kan gänga ur och därför riskerar att inte blåsa upp sig. Återförsäljare för dessa flytvästar är kedjorna Jula och Bauhaus. Modellerna det gäller är Classic 150N och Aero plus 165N på Jula. På Bauhaus handlar det om räddningsväst automatisk nautic 150N (artikelnummer 4056459380121).

Berörda flytvästar är tillverkade före 2020 och tillverkningsår finns angivet på etiketten på flytvästens insida. Åtgärden är ett krav från Konsumentverkets enhet för produktsäkerhet och gäller för samtliga uppblåsbara flytvästar på marknaden. Ett beslut från EU-kommissionen 2019 gör att flytvästar som säljs måste ha säkrade gaspatroner. ”Många flytvästar hos konsument har dock fortfarande osäkrade gaspatroner” skriver Konsumentverket.

Du kanske även gillar detta