Just nu:
Annons

Nyheter

2 månader sedan Sverige Anders Lundin
Mängder av ryssjor har tagits i beslag. Se klippet från SVT nedan. Foto: SVT
Tjuvfisket efter ål fortsätter – rekordbeslag i vår

Det verkar inte spela någon större roll att ålen är utrotningshotad och att det bedrivs kampanjer för att skydda den. Tjuvfiskare kan helt enkelt inte låta den vara ifred.

Havs- och vattenmyndigheten rapporterar nämligen att de gjort rekordbeslag av förbjudna ålryssjor under våren. På bara några veckor har de hittat över 50 ryssjor, mestadels utanför Blekinges kust.

– Det är ett omfattande fiske, det ser vi på antalet ryssjor vi tar, säger Thomas Reuterljung, fiskerikontrollant, till SVT.

Sedan 2016 har dock spelreglerna ändrats något, till myndigheternas fördel. De använder nämligen drönare till hjälp för att hitta ålryssjorna, och det har gett resultat.

– Att vi tar många beslag beror på att vi blir effektivare tack vare hjälpmedel, men också att vi får mer erfarenhet var vi ska leta efter redskapen, säger Tobias Jeppsson, fiskerikontrollant på Havs- och vattenmyndigheten, till SVT.
Här kan du se hela inslaget från SVT. https://www.svt.se/nyheter/lokalt/blekinge/rekordbeslag-av-forbjudna-alryssjor-under-varen

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Holm
Bild från tonfiskprojektet 2017, när en av de stora tonfiskarna drillas. Foto: Martin Falklind
Tonfiskar siktade utanför Varberg

Under torsdagen observerade en av Fladenbåtarna, som var ute för att fiska makrill, flera blåfenade tonfiskar vid Lilla Middelgrund.

Det var gänget på Falkskär II som fick göra den häftiga observationen när de fiskade makrill vid Lilla Middelgrund, utanför Varberg. Vid 17-tiden dök plötsligt tonfisk upp och avbröt makrillfisket. Alexander Oriz var kapten under turen.

– Däcksman och två kunder såg tydligt en stor tonfisk som var uppe med hela kroppen över ytan cirka 150 meter från båten. Utöver detta observerade jag samtidigt tre stora plask i samma område, berättar Alexander Oriz till Fiskejournalen.

I området fanns ovanligt stora mängder sill, en mängd som han noterar vara unik för i år. Sillstimmen lockar också till sig stora mängder måsar vilket kan vara värt att hålla utkik efter till havs – då kan tonfisken finnas i närheten.

Längden på den hoppande tonfisken uppskattas till 2-2,5 meter. Observationen under torsdagen är inte den första för året.

– Detta är andra gången vi siktar tonfisk utanför Varberg. Den 27/6 siktade jag ett par hoppande tonfiskar endast några sjömil utanför Varberg, på väg ut till Middelgrund, säger Alexander Oriz till Fiskejournalen.

Årets tonfiskprojekt på västkusten, då tonfisk fångas och märks i forskningssyfte genom SLU, drar igång den 22 augusti och beräknas pågå ett par veckor beroende på väder och hur många tonfiskar de anmälda teamen lyckas märka.

Du kanske även gillar detta