Just nu:
Annons

Nyheter

7 månader sedan Sverige Anders Lundin
Omfattande tjuvfiske efter ål förekommer fortfarande. Foto: Magnus Strandberg
Tjuvfisket efter ål fortsätter – rekordbeslag under 2019

Så här i jultider brukar ålen uppmärksammas särskilt mycket, av anledningen att den hamnar på många svenska julbord, trots att den är utrotningshotad. Tyvärr sker det fortfarande omfattande tjuvfiske efter ålen.

Faktum är att det i år har beslagtagits rekordmånga fiskeredskap för att fånga ål, och det gäller i synnerhet vid Blekinges kust. Havs-och vattenmyndigheten har tagit 226 olagliga redskap i beslag, trots att tjuvfiskarna försöker dölja sina redskap, rapporterar SVT Blekinge.

Däremot är det inte säkert att antalet tjuvfiskare har blivit fler, utan det kan i stället handla om en effektivare tillsyn.

– Vi letar på rätt ställen helt enkelt. Eftersom redskapen inte är märkta får man lära sig var de lägger redskapen och leta där, säger Björn Stührenberg som kontrollkoordinator på Havs- och vattenmyndigheten.

Han konstaterar att det är pengarna som styr, eftersom ålen betingar ett högt värde. Världsnaturfonden WWF har i dagarna gått ut med en uppmaning att aldrig någonsin äta ål, eftersom all europeisk ål kommer från samma bestånd och är akut hotad.

Läs även om fästingdödaren:

https://www.fiskejournalen.se/fastingdodande-stekel-kan-vara-fiskarens-nya-van/

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Robert Westin
Viktigt att veta hur man får hantera signalkräftan, som inte hör hemma i vår svenska natur och bär på kräftpesten. Man får inte sumpa kräftor eller sätta ut kräftor.
Kräftpest i Indalsälven

Kräftpest har spridit sig i Indalsälven, nedströms från Järkvissle, på en sträcka av fem mil.  Länsstyrelsen påpekar nu att man som fiskare är skyldig att desinficera sina fiskeredskap om man har varit i älven.

I norra Sverige är flodkräftan den vanligaste arten. Den är mycket känslig mot kräftpesten och dödligheten kan bli upp till 100 procent i ett vattendrag där kräftpesten har fått fotfäste.

Nu har en illegal utsättning av signalkräftor upptäckts i Indalsälven vilket har gjort att Länsstyrelsen har gått ut med tydliga instruktioner; En fiskare är skyldig att desinficera sina fiskeredskap om man har varit i älven.

– Det enklaste är att stoppa in sin fiskerulle i frysen. När det gäller båtar så gäller det att man inte tar den direkt här ifrån och sätter ner den i en annan sjö eller älv. Båten skall torka upp minst ett dygn, säger Anneli Hamring, arrendator till Bergeforsfisket, till P4 Västernorrland

Du kanske även gillar detta