Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

6 månader sedan Sverige
Tjuvfisket efter ål fortsätter – rekordbeslag under 2019

Så här i jultider brukar ålen uppmärksammas särskilt mycket, av anledningen att den hamnar på många svenska julbord, trots att den är utrotningshotad. Tyvärr sker det fortfarande omfattande tjuvfiske efter ålen.

Faktum är att det i år har beslagtagits rekordmånga fiskeredskap för att fånga ål, och det gäller i synnerhet vid Blekinges kust. Havs-och vattenmyndigheten har tagit 226 olagliga redskap i beslag, trots att tjuvfiskarna försöker dölja sina redskap, rapporterar SVT Blekinge.

Däremot är det inte säkert att antalet tjuvfiskare har blivit fler, utan det kan i stället handla om en effektivare tillsyn.

– Vi letar på rätt ställen helt enkelt. Eftersom redskapen inte är märkta får man lära sig var de lägger redskapen och leta där, säger Björn Stührenberg som kontrollkoordinator på Havs- och vattenmyndigheten.

Han konstaterar att det är pengarna som styr, eftersom ålen betingar ett högt värde. Världsnaturfonden WWF har i dagarna gått ut med en uppmaning att aldrig någonsin äta ål, eftersom all europeisk ål kommer från samma bestånd och är akut hotad.

Läs även om fästingdödaren:

https://www.fiskejournalen.se/fastingdodande-stekel-kan-vara-fiskarens-nya-van/

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige
I området kring Stavreströmmen lufsar det en björn just nu.
Varning för björn vid känd fiskesträcka

Gimån i Jämtland är en av landets mest populära fiskeälvar. Just nu är det inte bara ivriga flugfiskare som patrullerar längs stranden, utan även en björn.

Det är Övre Gimåns Fiskevårdsområde som skickar ut en varning till både fiskare och andra besökare i området. Det har nämligen påträffats färsk björnspillning efter den gula sträckan i Gimån nedströms Gimårasten, och björnen har även varit uppe vid sjönacken på den västra sidan.

”Var försiktig. För att minska risken för dig/er så lämna absolut ingen mat framme vid vindskydden eller på annat sätt så att björnen får vittring på det. Rapportera till oss om du ser något”, hälsar Övre Gimåns Fiskevårdsområde.

Tillsynsperson den här helgen är Hans Nordin och han nås på 070-380 48 75. Nästa vecka är det Staffan Nilsson som har fisketillsynen, 070–1303844.

Du kanske även gillar detta