Just nu:
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige Mathias Arnham
En liten stöt visade sig vara en fantastisk fisk. Läs Tobias berättelse om dagen han sent kommer glömma.
Den kraftiga huvudskakningen visade sig vara en stor gädda

Den nionde mars drog Tobias Moberg och hans kompisar ut på Vänern för att testa det tidiga vårfisket efter gädda, vilket visade sig fungera bra. Läs Tobias fångstberättelse om dagen han sent kommer glömma.

– Vädret såg lovande ut med fem plusgrader under natten och nästan fullmåne.
Jag mötte upp polarna vid rampen och vi startade fisket på grynnor och anslutningar till vikar. Vi fiskade av en ö där vinden låg på, driftar lite och jag lägger ett kasst. En liten stöt förde tankarna till en sten eller kompisen Roberts bete. Men när jag kände den första huvudskakningen förstod jag att det var en fisk, en bättre sådan. Allting gick så fort och jag greppade först inte hur stor fisken var innan min andra fiskepolare Daniel kunde håva gäddan.

Men när jag kände den första huvudskakningen förstod jag att det var en fisk, en bättre sådan.

När vi lyfte in gäddan i båten fattade vi på riktigt hur stor gäddan faktiskt var, närmare sagt en gädda på 13 480 gram fördelat på 117,5 centimeter. Kärlek.

Dagen slutade inte där. Ytterligare en tioplussare togs från grannbåten och jag som redan hade turen på min sida plockade även en åttakilosfisk, bara några kast efter jag släppt tillbaka den stora, berättar Tobias för Fiskejournalen

Fiskejournalen gratulerar grabbarna till en riktig kanonfiskedag!

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Robert Westin
Stören är mycket ovanlig i svenska vatten. Foto: Lena Palm.
Sensationellt fynd av rysk stör

Den 24 juni gjorde Lena Palm och Tomas Torvaldsson en märklig upptäckt när de vittjade sina flundragarn. Fyndet gjordes på sex-åtta meters djup i Sandvik, strax utanför Tärnö i Karlshamn.

I nätet fanns en ovanlig fisk som de bedömde som en stör. Den var cirka 50 centimeter lång och vägde uppskattningsvis 1,5–2 kilo. Efter bild- och videogranskning så kunde forskaren Jörn Gessner konstateras att det var en rysk stör, Acipenser gueldenstaedtii, rapporterar P4 Blekinge.

Den ryska stören är ovanlig i svenska vatten. Den har endast observerats ett fåtal gånger i Västerhavet samt längst efter de södra kusterna. Arten har sin naturliga utbredning i Kaspiska- och Svarta havet inklusive dom tillrinnande floderna.

– Rysk stör är en extremt sällsynt gäst i svenskt vatten med endast ett fåtal tidigare fynd, säger Markus Forslund, avdelningschef på Natur & Klimat på Länsstyrelsen Blekinge.

Den ryska stören uppträder dock ibland i andra europeiska vattendrag, oftast på grund av rymning eller avsiktlig utplantering.

Stören som Lena och Tomas fångade släpptes tillbaka i vattnet igen, så den kunde simmade vidare på nya äventyr.

Du kanske även gillar detta