Just nu:
Annons

Nyheter

6 månader sedan Sverige Anders Lundin
Tommy Blomander avslutade 2019 med sin största gös för året, en fisk på 11,04 kilo. Missa inte videoklippet på det nedan. Foto: Privat
Tommys fyrverkeri – avslutade och inledde med panggösar

När svenske göskungen Tommy Blomander ska summera sitt 2019 så använder han själv ordet ”magiskt”. 70 gösar över drömgränsen 90 centimeter, med ett fyrverkeri i mellandagarna då han fick en fisk på hela 11,04 kilo.

Tommy Blomander fortsätter sin intensiva jakt på det svenska gösrekordet, som är på 12,53 kilo. 2019 blev ett fantastiskt år, som han avslutade på nästan bästa tänkbara sätt i mellandagarna med en gös på 11 040 gram och 97 centimeter. Inget rekord alltså, men en fisk som förstås river ned applåder från sportfiskare över hela landet.

– Jag kommer nog inte få ett så bra 2020 som 2019, med fyra gösar över 10 kilo och cirka 70 stycken över 90 centimeter, helt magiskt. Målet är fortfarande 13 kilo, även fast jag vet att jag nog aldrig får uppleva det, säger Tommy till Fiskejournalen.

Sveriges största inrapporterade gös 2019 fångades av Alexander Johansson, och vägde 11,26 kilo. Det kan ni läsa om här! Tommy Blomander var alltså inte värst viktmässigt, men när det gäller antalet storgösar så kommer knappast någon i närheten.

Till saken hör också att han redan hunnit fånga en supersize-gös 2020.

– Jag hade ett mål i år, och det var att få en supersize så tidigt som möjligt på året, och det började bra. En halvtimme in på nya året lyckades jag att kroka en 90,5-centimeters gös, och ytterligare några fina mellan 82 och 88 centimeter. Jag kunde tyvärr inte fiska så länge för att isen la sig på sjön, men det blev en bra start på året ändå, konstaterar Tommy Blomander.

Här nedan kan ni se videoklippet när han drillar gösen på 11,04 kilo:

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Robert Westin
Stören är mycket ovanlig i svenska vatten. Foto: Lena Palm.
Sensationellt fynd av rysk stör

Den 24 juni gjorde Lena Palm och Tomas Torvaldsson en märklig upptäckt när de vittjade sina flundragarn. Fyndet gjordes på sex-åtta meters djup i Sandvik, strax utanför Tärnö i Karlshamn.

I nätet fanns en ovanlig fisk som de bedömde som en stör. Den var cirka 50 centimeter lång och vägde uppskattningsvis 1,5–2 kilo. Efter bild- och videogranskning så kunde forskaren Jörn Gessner konstateras att det var en rysk stör, Acipenser gueldenstaedtii, rapporterar P4 Blekinge.

Den ryska stören är ovanlig i svenska vatten. Den har endast observerats ett fåtal gånger i Västerhavet samt längst efter de södra kusterna. Arten har sin naturliga utbredning i Kaspiska- och Svarta havet inklusive dom tillrinnande floderna.

– Rysk stör är en extremt sällsynt gäst i svenskt vatten med endast ett fåtal tidigare fynd, säger Markus Forslund, avdelningschef på Natur & Klimat på Länsstyrelsen Blekinge.

Den ryska stören uppträder dock ibland i andra europeiska vattendrag, oftast på grund av rymning eller avsiktlig utplantering.

Stören som Lena och Tomas fångade släpptes tillbaka i vattnet igen, så den kunde simmade vidare på nya äventyr.

Du kanske även gillar detta