Just nu:
Annons

Nyheter

11 månader sedan Sverige Anders Lundin
Blåfenad tonfisk – inte välkommen överallt. Foto: NOAA
Tonfisk frossade på fisk i norsk laxodling – fick avlivas

Den blåfenade tonfisken befinner sig onekligen i händelsernas centrum just nu. Samtidigt som den är föremål för ett svenskt märkningsprojekt, så ställer den till med bekymmer för norska laxodlingar.

Fiskejournalen har flera gånger berättat hur tonfisken tagit sig in i laxodlingar längs norska kusten, och som ett ödets nyck har det skett igen, samtidigt som det läggs stora resurser på svenska sidan för att kartlägga och skydda den, genom märkningsprojektet i SLU:s och Sportfiskarnas regi.

Det var tisdag 27 augusti som en övervakningskamera observerade tonfisken vid en anläggning i Hemnefjorden, rapporterar norska Fiskeridirektoratet i ett pressmeddelande. Tonfisken, som visade sig väga 233 kilo, simmade omkring på sju meters djup och frossade på lax som vägde strax under ett kilo.

Fiskeridirektoratet har utfärdat tydliga riktlinjer vid sådana här händelser, och fisken både fångades och avlivades enligt dessa. Efter en fem timmars lång insats så låg tonfisken på land, där den väntade på att säljas vidare till kunder i Norge.

Det svenska märkningsprojektet kan du följa här på SLU Aqua.

Läs om stora svenska fiskar:

Officiellt: Mattias håkäring är Sveriges längsta fisk

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Robert Westin
3 tjuvfiskare togs på bar gärning i Välijokk. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten.
Tre personer polisanmälda för tjuvfiske i Välijokk

Tre personer har polisanmälts för olagligt fiske på ett kvoterat fiskevatten i Kirunafjällen. De har nu polisanmälts och fiskeredskapen är beslagtagna.

I flera av de mest attraktiva fjällvattnen upplåter länsstyrelsen fisket genom ett kvoteringssystem där antalet fiskedygn är begränsat. För att få fiska måste man ansöka om tillstånd. Fiskedygnen fördelas genom lottning under maj månad.

– Anledningen till att vi kvoterar fisket är att vi vill bevara kvaliteten på fisket och den upplevelse det innebär att besöka vattnet, säger Dan Blomkvist, länsfiskekonsulent på länsstyrelsen.

Ett av de mer populära kvoterade vattnen är Välijokk i Kiruna kommun. Här fördelas relativt få fiskedygn och ungefär var tionde ansökan beviljas. Eftersom de kvoterade vattnen är populära och ofta känsliga för överfiske och slitage så prioriteras de i länsstyrelsens fisketillsyn.

Tre personer påträffades fiskande utan tillstånd. Dom är nu polisanmälda och all fiskeutrustning är beslagtagna.

Du kanske även gillar detta