Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Hans Hällman
Blåfenad tonfisk – inte välkommen överallt. Foto: NOAA
Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

De senaste åren har tonfiskar åter setts jaga i det fiskrika Öresund, precis som de gjorde under 1900-talets mitt då sportfiskare från hela världen vallfärdade till både den danska och svenska sidan. Den blomstrande näringen utvecklades snabbt, dessvärre på bekostnad av beståndet. I slutet av 1960-talet var tonfiskarna borta och därmed också Öresunds status som storviltsmecka.

Gårdagens glädjande observation från färjan mellan Helsingborg och Ven visar att dessa mäktiga rovfiskar redan har kommit in kustnära. Via Facebook meddelar färjans personal att de sett 10-15 individer hoppa och att fiskarna bör ha vägt mellan 200-400 kilo.

Snacka om en mäktig syn!

Även i fjol inkom rapporter om hoppande tonfiskar från ett närliggande område i Öresund. Den gången fotades det mäktiga skådespelet.

Du har väl inte missat att det i fjol spöfångades 14 blåfenade tonfiskar på svenskt vatten under ett forskningsfiske i september? Läs mer om det projektet här.

I år ska det även fiskas blåfenade tonfiskar med spö i både England och Norge. Läs om det här och här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Robert Westin
Sportfisket är nu godkänt för friskvårdsbidrag. Foto: Robert Westin.
Sportfiske godkänt för friskvårdsbidrag

Efter två färska domar i Högsta förvaltningsdomstolen så konstaterar nu Skatteverket att sportfisket också är godkänt för friskvårdsbidrag.

Nu utökas aktiviteter som kan bekostas av friskvårdsbidraget. Dom nya domarna innebär att sportfiske och andra naturupplevelser ingår. Bidraget kan användas för startavgifter i fisketävlingar, hyra av fiskeutrustning, kursavgifter och fiskekort.

– Äntligen! Att sportfiske är en friskvårdsaktivitet har det aldrig varit någon tvekan om för oss 1.6 miljoner svenskar som fiskar varje år. Det är nu mycket glädjande att äntligen få beskedet att kostnaden för fiskekort är berättigade till bidrag, säger Thomas Abrahamsson som driver iFiske.se, till Fiskejournalen.

Nytt är också att mer avancerade kurser ingår. Att deltagaren tränar sina färdigheter är inget hinder för skattefritt friskvårdsbidrag, så länge aktiviteten också ger motion. Det är inte heller något hinder att det krävs särskild utrustning, om den går att låna eller hyra.

– Många fler aktiviteter kan nu ge friskvårdsbidrag. Nu gäller det även fritidsaktiviteter med inslag av motion. Det centrala är att motion skall ingå. Om man hyr en fiskeguide för ett fiske i fjällen så ingår motion efter som att man vandrar efter vattendraget. Men om man hyr en fiskeguide där man sitter i en båt en hel dag så är min bestämda uppfattning att motion inte ingår och då kan man inte heller använda friskvårdbidraget, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till Fiskejournalen.

Friskvårdsbidraget kan inte användas för att köpa utrustning eller för att betala personliga medlemsavgifter i föreningar eller andra sammanslutningar.

Det kan heller inte användas för att hyra redskap för aktiviteter på egen hand, alltså om man organiserar fisket själv. Men om man köper en organiserad aktivitet där motion ingår så får man använda friskvårdsbidraget, till exempel vid en fiskekurs eller ett guidat fiske där vandring ingår.

Du kanske även gillar detta