Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige
En spöfångad tonfisk mäts och märks innan den snabbt simmar vidare. Foto: Markus Lundgren / Sportfiskarna
Tonfiskprojektet kommer till Sportfiskemässan

I höstas genomfördes ett unikt forskningsfiske efter blåfenad tonfisk i svenska vatten. Markus Lundgren från Sportfiskarna koordinerade fiskeinsatsen och berättar om det spännande projektet under Sportfiskemässan!

I september 2017 genomfördes det första tonfiskmärkningsprojektet i svenska och danska vatten. Projektet var ett samarbete mellan SLU Aqua, DTU Aqua, WWF och Sportfiskarna. Totalt märktes 18 stora blåfenade tonfiskar, varav 14 i Sverige. De 14 lyckade märkningarna är ett resultat av nio actionfyllda fiskedagar, 113 båtdagar, 476 persondagar och över 3000 kroktimmar. Sändarna på dessa fiskar samlar nu in unik information om fiskarnas vandringar i Atlanten.

Kom och lyssna på hur tonfiskbestånden i Atlanten mår, om varför man vill återfå starka bestånd i våra nordiska vatten och inte minst – hur det unika fisket gick till!

Annons

Markus går upp på scenen på fredag den 16 mars klockan 11:30 och på söndagen klockan 11:00.

Varmt välkomna!

Läs mer om scenprogrammet här.

Boka biljetter till mässan här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige
Satsning på svensk matfisk: Braxen i stället för laxen

Braxenburgare och rökt braxen. Kan det vara något? Ja, absolut tycker flera aktörer som nu försöker få mer vit fisk på svenskarnas tallrikar.

Kan braxen ersätta laxen – och är det rent utav nästa delikatess från exempelvis Bottenviken? Det är frågan som Länsstyrelsen i Norrbotten ställt sig med anledning av ett svensk-finskt forskningsprojekt. Braxen, mört och id betraktas av många som skräpfisk, men projektet målsättning är att kolla om det är möjligt att utveckla gångbara livsmedelsprodukter av dessa fiskar. Det hela är ett samarbete mellan bland annat Sveriges lantbruksuniversitet och fiskeföretaget Guldhaven Pelagiska i Kalix.

I Finland och flera sydeuropeiska länder finns redan braxen på menyn som en uppskattad matfisk.

Annons

Nu får satsningen i Norrbotten sällskap i förarhytten av projektet ”Fiskresurs”, där bland annat Länsstyrelsen i Stockholm deltar. Det handlar om att utnyttja resurserna i exempelvis Mälaren och Stockholms skärgård, där det annars är mest vanligt att den yrkesfiskade braxen blir fiskmjöl. Det ska lanseras nya tekniker för att rensa bort braxens alla ben, och det snackas nya maträtter som exempelvis ”braxburgare”.

Vattnas det i munnen på er läsare?

Nja, vi förstår om ni är skeptiska.

Men enligt flera sportfiskare som Fiskejournalen frågat så är braxen rätt tillagad en delikatess – åtminstone om den kommer från ett förhållandevis friskt vatten. I det kommande numret av Fiskejournalen har vi låtit en expertpanel tycka till om braxen som matfisk. Missa inte det!

Missa inte heller denna läsning:

https://www.fiskejournalen.se/sa-far-du-fram-den-djupa-sanningen-om-ditt-fiske/

Du kanske även gillar detta