Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
"Skarven riskerar rubba hela ekosystemet".
Toppmöte om skarven - dags att hitta en lösning

Skarvens explosiva populationsökning har orsakat problem för markägare, fiskodlare, förvaltare och sportfiskeintressen i stora delar av Europa. Och det är dags att göra något åt problemet.

Det var slutsatserna efter Sportfiskarnas besök i Bryssel, där de diskuterade nordisk och europeisk skarvförvaltning i EU-parlamentet.

– Ett mycket bra event och det är uppenbart att det här är en fråga som både ansvariga nationella myndigheter och EU-kommissionen behöver engagera sig mer i, säger Sportfiskarnas generalsekreterare Sten Frohm i ett pressmeddelande.

Fokus på konferensen var hur man på en regional och europeisk nivå kan koordinera och förbättra förvaltningen av mellanskarv.

Ledande skarvforskaren Niels Jepsen presenterade några av de resultat som Danmark genom över 15 års skarvforskning fått fram. Skarvens negativa beståndspåverkan på bland annat ål, lax, harr, torsk, skrubbskädda och tånglake är väl dokumenterad. Problematiken bottnar inte bara i den ökande skarvpopulationen, utan även i att skarv skyddas av EU:s fågeldirektiv. EU-kommissionens skarvexpert menade dock att fågeldirektivets artikel 9 ger EU:s medlemsstater stora möjligheter att tillåta åtgärder med syfte att begränsa skarvpopulationer genom avskjutning, störning samt insamlande eller prickning av ägg.

Frågan är om detta ger Sverige mandatet att hantera skarven inom en snar framtid på egen hand? Just det svaret väntar vi med spänning på nu.

Här hittar du en podcast kring skarven:

Podcast om säl och skarv

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Robert Westin
Stören är mycket ovanlig i svenska vatten. Foto: Lena Palm.
Sensationellt fynd av rysk stör

Den 24 juni gjorde Lena Palm och Tomas Torvaldsson en märklig upptäckt när de vittjade sina flundragarn. Fyndet gjordes på sex-åtta meters djup i Sandvik, strax utanför Tärnö i Karlshamn.

I nätet fanns en ovanlig fisk som de bedömde som en stör. Den var cirka 50 centimeter lång och vägde uppskattningsvis 1,5–2 kilo. Efter bild- och videogranskning så kunde forskaren Jörn Gessner konstateras att det var en rysk stör, Acipenser gueldenstaedtii, rapporterar P4 Blekinge.

Den ryska stören är ovanlig i svenska vatten. Den har endast observerats ett fåtal gånger i Västerhavet samt längst efter de södra kusterna. Arten har sin naturliga utbredning i Kaspiska- och Svarta havet inklusive dom tillrinnande floderna.

– Rysk stör är en extremt sällsynt gäst i svenskt vatten med endast ett fåtal tidigare fynd, säger Markus Forslund, avdelningschef på Natur & Klimat på Länsstyrelsen Blekinge.

Den ryska stören uppträder dock ibland i andra europeiska vattendrag, oftast på grund av rymning eller avsiktlig utplantering.

Stören som Lena och Tomas fångade släpptes tillbaka i vattnet igen, så den kunde simmade vidare på nya äventyr.

Du kanske även gillar detta