Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige
Havs- och vattenmyndigheten delar ut 21 miljoner. Foto: HaV
Värme hotar Östersjöns torsk

Ett varmare klimat gör att arter kan trängas bort från sina tidigare miljöer. Om 80 år kan både torsken och ålgräset ha försvunnit från stora delar av Östersjön, visar en ny rapport från Havs- och vattenmyndigheten.

Det ser verkligen inte ljust ut för Östersjön. Vi har redan fått veta att torsken blir allt mindre och att mängden giftiga alger kommer att öka. Nu presenterar HaV en rapport som pekar på att klimatförändringar kan göra Östersjön till ett helt annat hav.
Torsken, som i dag spelar en betydelsefull roll för ekosystemet, är en art som kan ha trängts bort redan om 80 år.

Annons
– Det är många arter som kommer att försvinna från stora delar av Östersjön, vilket kan få katastrofala effekter för ekosystemet. Vi pratar om ålgräs och blåstång, vikare, torsk och delvis också sill, säger HaV:s utredare Linus Hammar till SR.

Östersjön förväntas bli både varmare och sötare, bland annat till följd av ändrade havsströmmar och ökad nederbörd. Det skulle inte gynna torsken, vars pelagiska ägg är beroende av salt.
– Det kan vara så att torsk inte längre kan fortplanta sig i centrala Östersjön, vilket vore väldigt dåligt för fisket, säger Linus Hammar till SR.

Rapporten belyser att det finns områden där arterna kan finnas kvar och att dessa bör skyddas. Hanöbukten och Midsjöbankarna söder om Gotland nämns som särskilt viktiga.

Lyssna på SR:s inslag här.

Läs mer om rapporten här.

Läs rapporten här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige
Satsning på svensk matfisk: Braxen i stället för laxen

Braxenburgare och rökt braxen. Kan det vara något? Ja, absolut tycker flera aktörer som nu försöker få mer vit fisk på svenskarnas tallrikar.

Kan braxen ersätta laxen – och är det rent utav nästa delikatess från exempelvis Bottenviken? Det är frågan som Länsstyrelsen i Norrbotten ställt sig med anledning av ett svensk-finskt forskningsprojekt. Braxen, mört och id betraktas av många som skräpfisk, men projektet målsättning är att kolla om det är möjligt att utveckla gångbara livsmedelsprodukter av dessa fiskar. Det hela är ett samarbete mellan bland annat Sveriges lantbruksuniversitet och fiskeföretaget Guldhaven Pelagiska i Kalix.

I Finland och flera sydeuropeiska länder finns redan braxen på menyn som en uppskattad matfisk.

Annons

Nu får satsningen i Norrbotten sällskap i förarhytten av projektet ”Fiskresurs”, där bland annat Länsstyrelsen i Stockholm deltar. Det handlar om att utnyttja resurserna i exempelvis Mälaren och Stockholms skärgård, där det annars är mest vanligt att den yrkesfiskade braxen blir fiskmjöl. Det ska lanseras nya tekniker för att rensa bort braxens alla ben, och det snackas nya maträtter som exempelvis ”braxburgare”.

Vattnas det i munnen på er läsare?

Nja, vi förstår om ni är skeptiska.

Men enligt flera sportfiskare som Fiskejournalen frågat så är braxen rätt tillagad en delikatess – åtminstone om den kommer från ett förhållandevis friskt vatten. I det kommande numret av Fiskejournalen har vi låtit en expertpanel tycka till om braxen som matfisk. Missa inte det!

Missa inte heller denna läsning:

https://www.fiskejournalen.se/sa-far-du-fram-den-djupa-sanningen-om-ditt-fiske/

Du kanske även gillar detta