Just nu:
Annons

Nyheter

3 månader sedan Sverige Robert Westin
Torsken vid Ålandshav är på bättringsvägen.
Torsken vid Ålandshav är på bättringsvägen

Under de senaste åren har alarmrapporterna om Östersjötorskens illamående duggat tätt. Nu kommer dock ett litet ljus i tunneln. Torsken vid Ålandshav verkar ha något bättre förutsättningar än övriga bestånd.

Torsken är troligt den viktigaste predatorn för Östersjöns välmående. Att arten är utrotningshotad råder det inget som helst tvivel om. Nu rapporterar SVT om en ny studie från Ålands hav som visar att Ålandstorsken mår bättre än övriga bestånd i Östersjön. Ulf Bergström på SLU har genomfört den nya studien.

– I dessa vatten är fisken stor, frisk och har mindre parasiter än i övriga havet, säger Ulf Bergström till SVT.

Man tror att det djupa, kalla och syrerika vattnet är några av anledningarna till att torsken trivs bra i dessa områden i Ålands hav.

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Holm
Håll utkik efter den stulna båten. Foto: Privat
Efterlysning: Sportfiskebåt stulen

En välutrustad sportfiskebåt stals i Tumba söder om Stockholm mellan den 31 juli och 10 augusti, och nu uppmanas sportfiskare hålla utkik och komma med tips.

Modellen är en Mako 19 CPX med en 200 hk Evinrude och stals stående på en trailer med registreringsnummer YDE604 hemma hos ägaren i Tumba. Båten är försedd med dekaler på sidorna där det står Team Sportfiskeprylar. Båtens skrovnummer är US-BUJ95672E717 och den är av 2017 årsmodell. Motorn har motornummer 05498527 och är av 2018 års modell. Värdet på båten uppskattas till 600 000 kronor.

Tips lämnas via Larmtjänst.

Du kanske även gillar detta