Tove tar upp kampen om kvicksilverskandalen

Tove Gulliksson, miljökämpe i Sundsvall.

Den tickande miljöbomben med kvicksilvertunnorna utanför Sundsvall, som Fiskejournalen rapporterade om tisdagen 9 oktober, engagerar nu allt fler. Sundsvallsbon Tove Gulliksson tillhör dem som agerar både gentemot myndigheter och allmänhet.

– Jag är i grunden konstnär och designer och kan inte lyfta upp de här tunnorna själv, men jag tänker hålla samtalet om det här levande, säger hon till Fiskejournalen.

Hon har bland annat krävt svar från Länsstyrelsen i Västernorrland vad de tänker göra åt situationen.

Så här frågade Tove genom ett mail:

”Jag är länsmedborgare och oroar mig för de extremt stora mängder giftigt avfall som dumpats i havet utanför vår kust. Jag skulle vilja höra mer om vad som görs akut för att minska de skadliga effekterna av framför allt kvicksilvret (en tesked med kvicksilver räcker för att döda det mesta i en normalstor svensk sjö, enligt ST 2012)”.

Och här är svaret från Länsstyrelsen:

”I dagsläget vet vi inte om tunnorna är en risk för människors hälsa och miljön. Det är mycket riktigt så att tunnorna bland annat innehåller kvicksilver, vilket kan utgöra ett hot mot människors hälsa och miljön. Vi har dock inte tillräcklig kunskap om riskerna med kvicksilvret för påverkan på människors hälsa och miljön där det nu befinner sig. De undersökningar som hittills har genomförts visar på att risken eventuellt inte är så stor som vi först har trott. Detta eftersom uppmätta nivåer av kvicksilver i dumpningsområdet inte är speciellt förhöjda. Om det sker ett upptag i exempelvis fisk och om omgivande miljö finns det en påverkan av föroreningarna från tunnorna. Det är detta som behöver utredas grundligt.

Länsstyrelsen har dock endast rollen som tillsynsmyndighet. Det innebär att vi ska utreda vem eller vilka som är ansvarig och ställa krav på dessa. Länsstyrelsen har inga egna medel för att själva genomföra utredningar eller vidta eventuella åtgärder. I vår roll ska vi även prioritera arbetet mellan de olika förorenade områden som finns i Västernorrlands län. Vi är ett län med mycket industrihistoria och det innebär också många förorenade områden. Utifrån vad vi känner till hittills samt tiden sedan tunnorna dumpades är arbetet med tunnorna inte högst prioriterat. Vår uppfattning är således inte att situationen med tunnorna blivit akut. Det innebär däremot inte att arbetet avstannat utan fortgår kontinuerligt. Vårt tillsynsarbete vad gäller tunnorna är just nu koncentrerat till att ansvariga verksamhetsutövare ska utreda och klarlägga de faktiska riskerna med tunnorna för människors hälsa och miljön. Med vänliga hälsningar / Maria Höglund, Miljöhandläggare – Förorenade områden Miljöskyddsenheten

Tove Gulliksson har även skrivit till Naturvårdsverket, och tänker inte ge upp förrän hon känner att myndigheterna tar detta på fullt allvar.

– Vi kanske kan crowdfunda och fixa dykare, lyftkran, kapsel, allting. Något måste göras, konstaterar Tove Gulliksson.

Hon har också fått veta att gifttunnorna bara är på nionde plats på Länsstyrelsens prioriteringslista för sanering av förorenade platser.

– Jag tänker att det säger något om hur otroligt förorenad platsen vi bor på blivit när 23 000 tunnor kvicksilver är på niondeplats, säger Tove och suckar.

Tickande miljöbomb i havet utanför Sundsvall

Publicerad: 20 October 2018
Av: Anders Lundin